Србија и Српска обележиле Дан српског јединства: Срби уједињени могу превазићи све недаће (видео)

© Фото : РТРСХрам Христа Спаситеља у Бањалуци
Храм Христа Спаситеља у Бањалуци - Sputnik Србија
Пратите нас
Свечаном академијом "Похвала српском народу", са које је поручено да је српски народ јединствен и да Срби уједињени и сложни могу да превазиђу све недаће, вечерас је обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који су установили званичници Србије и Републике Српске.

На академији, која је одржана на платоу испред Храма Христа Спаситеља, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данашњи празник посебан дан за Републику Српску и Србију и истакао да је јединство Срба потребно и данас. Драго ми је што сам припадао групи људи који су одлучили да обележавамо овај дан, рекао је он.

"Кључна реч за српски народ кроз историју је слобода. Ту слободу смо схватали као слободу за друге, не само за себе. Мислим да овај дан концентрише оно што јесте српски национални и државни интерес. Наше јединство је потребно и данас. Ми смо јединствен српски народ на овим просторима", поручио је Додик.

Истакао је да је поносан што у овом времену представља српски народ у БиХ нагласивши да нема народа који је више дао жртава за слободу од српског.

Вучић: Срби се политичким средствима морају борити за слободу

Председник Србије Александар Вучић обратио се преко видео-линка и у обраћању поручио да се српски народ политичким средствима мора борити за слободу.

"Данас славимо јединство и слободу. Данас славимо пробој Солунског фронта. А међу тим борцима било је више од 10 одсто добровољаца из Херцеговине, Крајине, Лике, Далмације. Зато је веома важно када се суочавамо са великим изазовима, без обзира на наше економске успехе, морамо да будемо јединствени. Да будемо паметни и да се политичким средствима боримо за слободу српског народа", истакао је Вучић.

Вучић је честитао празник народу Српске, Србије и свим Србима на свету.

"Можемо да осигурамо будућност наше деце. Честитам народу Српске, Србије, и свим Србима света овај празник, уз нашу лепу заставу", истакао је Вучић.

Солунски фронт - Sputnik Србија
Дан када је војска мале Србије натерала велике силе да задрхте

Цвијановићева: Празник као симбол заједништва 

Овај празник биће симбол заједништва Републике Српске и Србије, рекла је председница Републике Српске Жељка Цвијановић

"Наша намера је да овај дан буде препознат као важан датум не само у Србији и Републици Српској, већ у свим крајевима где живи наш народ", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да данашњи датум, дан када је пробијен Солунски фронт, није одабран случајно као и да је историја показала да је борба за слободу увек тражила велику жртву.

"Нико нам је није поклањао, никога за њу нисмо молили. Најважнији фронтови данашњице нису у рововима, већ на политичкој сцени. Зато треба да имамо стабилно окружење. За Републику Српску, Србија остаје најважнији партнер у свим областима. Овај празник је доказ да имамо заједничку прошлост, заједничку садашњост и заједничку будућност",  поручила је Цвијановићева.

Председница Републике Српске је пожелела да овај празник, који се први пут обележава, у свим наредним годинама буде подсетник на велике жртве из прошлости, али и подстицај за велике циљеве који се морају остварити у будућности.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала