Уливање страха — прави циљ гомилања трупа НАТО и Америке на границама Русије и Белорусије

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVАмерички војници на војној вежби
Амерички војници на војној вежби  - Sputnik Србија
Пратите нас
Гомилање војне технике и трупа САД и НАТО на границама Русије и Белорусије, Константин Блохин сматра покушајем свргавања власти у Белорусији, општим курсем обуздавања Русије и намерама да се Москва увуче у трку у наоружању. Крајњи циљ је уливање страха, каже овај руски експерт.

„Што се тиче Белорусије, јасно је да ће, ако Запад успе да на власт у тој земљи доведе прозападног политичара, САД моћи да спроведу свој дуго очекивани геополитички пројекат изолације Русије од Европе, пре свега од Немачке — од Балтика до Црног мора. Постојаће и санитарни кордон који ће чинити државе непријатељски расположене према Русији, а један од циљева је и заустављање изградње гасовода ‘Северни ток-2’. За шта покушава да искористи Алексеја Наваљног. Режим у Белорусији смета јер спречава стварање таквог санитарног кордона“, сматра експерт.

Истовремено, додаје Блохин, САД желе да ударе и на Немачку, како би је потпуно ставиле под своју контролу.

„То је информациони и психолошки притисак на Белорусију. Међутим, САД нису спремне за било какву инвазију већих размера, о томе говоре случајеви са Ираном, Северном Корејом и Венецуелом. Венецуела је посебан пример, пошто се нису усудили ни тамо да уђу. А Русија и Кина потпуно су другачије“, каже Блохин.

Руско-белоруске војне вежбе - Sputnik Србија
Лукашенко саопштио услове за повлачење додатних трупа са границе са Пољском

Пентагон игра опасне игре у Европи и последњих година и месеци озбиљно јача своје трупе у Пољској и балтичким државама. Руски медији наводе да су пребачене трупе, бомбардери, ловци и ратни бродови и да су се Пентагон и НАТО поново активирали на границама Савеза Русије и Белорусије. Недавно је амерички тенковски батаљон допремљен у Литванију, ради учешћа у маневрима „Атланска одлучност“, а мало пре тога Американци су у ту земљу пребацили и авијацију — хеликоптере „Апаче“ и „Блек Хоук“.

На литвански војни полигон „Пабраде“ допремљени су тенкови „Абрамс“ и борбена возила пешадије „Бредли“. Према подацима Министарства одбране Белорусије, на том полигону, удаљеном само 15 километара од граница Савеза Русије и Белорусије, распоређено је 500 војника, 29 тенкова и 43 борбена возила пешадије. Поред тога, повећан је број летова авијације дуж белоруске границе и извиђања територије републике.

Највеће упориште Пентагона у Источној Европи је Пољска, где је распоређено четири и по хиљаде војника, а очекује се и јачање тог контингента. Тамо је распоређена и америчка војна техника, а две земље су летос потписале споразум, ради оснаживања НАТО-а, а који омогућава приступ додатним пољским војним објектима, ради њиховог јачања и модернизације, и одређује се начин поделе логистичких и инфраструктурних трошкова везаних за веће присуство армије САД у Пољској.

НАТО све активнији на руским границама, али није спреман за рат

Према (пр)оценама експерата, НАТО је од 2014. године удвостручио своју војну активност у близини руских граница. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је упозорио да Северноатлантска алијанса подстиче Хладни рат, развијајући војну инфраструктуру и настављајући да поставља систем противракетне одбране у источној Европи.

Ипак, сматра Блохин, САД нису спремне за рат са Русијом, који би био последњи рат у историји човечанства.

Циљ Америке је да изврши притисак на Москву и истовремено покаже своју евроатлантску солидарност са државама које су спремне да раздвоје Русију и Немачку, а то су балтичке земље, Украјина и Пољска.

Амерички војници - Sputnik Србија
Америка се одриче улоге светског полицајца и постаје глобални „пироман“

„Паралелно с тим, у току је тотална сатанизација Русије, од Наваљног они праве сакралну жртву „режима“. Као што је Реган од СССР правио империју зла, тако сада чине и са Русијом. Хладни рат је већ у току, и то не само са Русијом, већ и са Кином. Али ово није идеолошко супротстављање, као раније. Сада је отворено геополитички, маске су скинуте. Сви атрибути Хладног рата су ту — Русију и Кину отворено на званичном нивоу називају противницима, а то пише и у њиховим доктринама“, каже Блохин.

Експерт истиче да Москва помно прати ове процесе, али не мисли да ће ситуација „измаћи контроли“.

„С тим у вези, подсећам на изјаву Трамповог пријатеља Њута Гингрича, који је за балтичке државе рекао да „САД неће започети рат са Русијом из предграђа Санкт Петербурга“ (мислећи на близину балтичких земаља Петербургу). Једно је користити Балтик као инструмент, а друго је када се нешто догоди у непосредној близини САД — сетите се само Кубанске ракетне кризе. С обзиром да они нису напали Венецуелу, која је у њиховом дворишту и окружена америчким савезницима, онда су ризици са Русијом за њих неупоредиви. Стога, остаће гласне изјаве о обуздавању Русије, али они се неће упустити у нешто озбиљно“, сматра Блохин.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала