Друга руска вакцина за корону – потпуно безбедна, штити најмање пола године

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида 19
Вакцина против ковида 19 - Sputnik Србија
Пратите нас
Прва фаза клиничких тестирања руске вакцине против вируса корона центра „Вектор“ је завршена, доказано је да је вакцина потпуно безбедна, изјавио је директор одељења за зоонотске инфекције и грип Државног научног центра за вирологију и биотехнологију „Вектор“ Александар Рижаков.
„Безбедност вакцине се проверава у првој фази клиничких тестирања. Та тестирања су завршена и показала су потпуну безбедност вакцине коју смо направили“, истакао је он.

Према речима Рижакова, ова вакцина не ствара доживотни имунитет, „што је добро, јер не правимо никакве промене за цео живот“. Прецизирао је да вакцина нема ограничења за ревакцинацију.

Према његовим речима, вакцина центра „Вектор“ штити најмање пола године.

Он је додао да вакцина прилично стабилно реагује на мутације вируса.

„Тренутно можемо бити мирни, а мислим и у будућности, ова вакцина прилично стабилно реагује на мутације вируса“, рекао је Рижаков, истакавши да Светска здравствена организација на недељном нивоу објављује информације о новим откривеним мутацијама вируса корона, као и да је до сада проучено више од 80.000 таквих вируса.

Стручњак је додао да ће у трећој фази, када се тестира ефикасност вакцине, учествовати најмање 3.000 добровољаца.

Према речима Рижакова, први резултати тестирања вакцине бити доступни наредних месеци у руским и страним научним часописима.

„Припремао за објављивање резултате истраживања. Али наравно, такође желимо да заштитимо наше резултате од злоупотребе, стога ћемо се, пре свега, базирати на припрему патената за вакцину“, истакао је он.

Рижаков је посебно истакао да вакцине, развијене на платформи, на којој и вакцина против короне центра „Вектор“, не утичу на репродуктивност.

„Експерименти које смо раније спроводили на вакцинама развијеним на сличним платформама, на пример, пептидна вакцина против еболе, показали су да вакцина не утиче на репродуктивност“, нагласио је Рижаков.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала