Ревидиран програм обнове ледоломачке флоте Русије

Пратите насTelegramOdyssey
Програм обнављања флоте ненуклеарних ледоломаца Русије у вредности више од 50 милијарди рубаља је ревидиран и до 2024. године биће само делимично реализован због слабљења рубље и мањка буџетских средстава, пише „Комерсант“.

 

Како се наводи, федерална Агенција за поморски речни транспорт „Росморпорт“ до 2024. године би могла да добије свега четири ледоломца, уместо девет, како је раније планирано.

Рок за предају још шест бродова је продужен до 2030. године, а програм модернизације ледоломачке флоте је поскупео за 37 одсто и сада износи 72 милијарде рубаља.

Лист пише да „Росморпорт“ настоји да пре свега убрза предају великих линеарних ледоломаца.

Ситуација је најстабилнија са ледоломцем за далекоисточни басен који гради компанија „Пела“ за 7,5 милијарди рубаља. Он би требало да буде испоручен до септембра 2024. године.

Конкурс за други ледоломац ЛК-18 за северозападни басен није ни одржан, јер се нико није пријавио због ниске цене од 7,3 милијарде рубаља. Планирано је да се сума повећа до осам милијарди рубаља.

Још два ледоломца за архангелски и балтички басен укупе вредности 16 милијарди рубаља ризикују да пробију рокове заказане за 2024. годину.

Наводи се да је само компанија „Пела“ пристала да гради два брода за 17,9 милијарди рубаља, али да „Росморпорт“ сматра да је та цена превисока.

„Услед објективних околности, значајан део опреме се увози и нема руске пандане, стога нестабилност међународних финансијских тржишта има велики утицај на планове изградње бродова“, саопштено је иу „Росморпорта“.

Планирано је да се поменути ледоломци изграде до краја 2024. године, али само ако се што пре почне са градњом.

Ледоломци мање снаге су слабијег приоритета у програму и њихово пуштање у рад ће сигурно бити одгођено, пише „Комерсант“.
Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала