Белоруски опозиционар објавио штрајк глађу у притвору

© Sputnik / Viktor TolochkoАдвокат и члан президијума Координационог савета белоруске опозиције Максим Знак
Адвокат и члан президијума Координационог савета белоруске опозиције Максим Знак - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан президијума Координационог савета белоруске опозиције Максим Знак, објавио је штрајк глађу у истражном затвору како би изразио неслагање против оптужбе подигнуте против њега у кривичном поступку о позивању на преузимање власти, изјавио је Знаков адвокат Дмитриј Лајевски.
„Адвокат и члан президијума Координационог савета Максим Знак оптужен је према члану 361 ставу 3 (јавни позиви за преузимање државне власти коришћењем медија и интернета) Кривичног законика. У знак неслагања са оптужбом, адвокат је започео штрајк глађу“, рекао је Лајевски, преноси белоруски портал „Тут“.

Лајевски је објаснио да је Знак писмено обавестио управу истражног затвора да одбија да узима храну.

Како је рекао адвокат, оптужба против његовог клијента „није прецизирана, из ње није јасно које се Знакове изјаве процењују као усмерене против националне безбедности“.

Координациони савет

Представници белоруске опозиције, који се нису слагали са резултатима председничких избора, формирали су Координациони савет за транзит власти. Државно тужилаштво Белорусије покренуло је након тога кривични поступак због позива за преузимање власти. 

Белоруски граничар на граничном прелазу између Белорусије и Украјине - Sputnik Србија
Три члана белоруског Координационог савета задржана на граници са Украјином

Савет је раније саопштио да су два члана президијума – Марија Колесњикова и Максим Знак – осумњичени у кривичном поступку за позивање на преузимање власти коришћењем медија и интернета; као превентивна мера одређен им је притвор. Осим тога, притворен је и адвокат Иља Салеј због сумње да је починио исто кривично дело.

Опозициони савет тврди да су сви циљеви и методе које је покренуло легални и засновани на уставу земље.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала