Европска „демократија“: Казнити и пре утврђене кривице, истина и докази нису важни

© Depositphotos.com / AndreyPopovЧекић и лисице на столу судије
Чекић и лисице на столу судије - Sputnik Србија
Пратите нас
Резолуција Европског парламента која позива на додатне санкције Русији због наводног тровања блогера Алексеја Наваљног део је геополитичког инструментаријума Запада, где се под кишобраном бриге за људска права остварују геополитички циљеви и где докази о нечијој кривици и истина уопште нису важни, сматра политиколог Александар Павић.

Срби су, како каже, осетили такозвану „европску демократију“ још 90-тих година, када су нам уведене ригорозне санкције за кривицу која никада није доказана.

Европска „демократија“

„Ми смо ту ствар око „европске демократије“ одавно апсолвирали захваљујући свим оним методама које су примењиване против нас, али и против неких других земаља које нису били на линији онога што западне престонице сматрају исправним, па су се такође нашле на удару те „европске демократије“. Али, очигледно је да је наш случај био само показна вежба за Русију. Она је, наиме, дошла на ред од тренутка када је, под вођством Владимира Путина, показала да се враћа на светску сцену“, категоричан је Павић.

Европски парламент је у четвртак усвојио резолуцију којом се позива да се обустави изградња Северног тока 2 и уведу санкције Русији због наводног тровања Наваљног.

Различита времена, констатује Павић, са собом носе и различите изговоре зашто Русији треба увести санкције – од повратка Крима под окриље Русије, преко целе украјинске ситуације, до енергетских токова и гасовода „Северни ток 2“.

„У рату увек прво страда истина, а ратови не морају увек да се воде оружаним средствима. Они се сада воде информативним, пропагандиним средствима, и то оним за која се мислило да су нестала са завршетком Другог светског рата. Међутим, она се сада користе на још безобзирнији начин због медија који имају глобални опсег и могу да „затрпају“ објективну истину тако што се оптужбе на нечији рачун понављају милион пута, без потребе да се понуде било какви докази. Тако је било у случају Скрипаљ и тако је сада у случају Наваљног. Оптужбе на рачун Русије и претње даљим санкцијама само су наставак информативног, психолошког и геополитичког рата против свих оних који неће да се повинују стандардима које западне престонице желе да наметну“, примећује Павић.

Само Русија на коленима је „демократска“

У резолуцији Европског парламента се такође европским институцијама предлаже да усвоје „стратегију демократизације Русије“. Упитан да ли европарламентарци тиме покушавају да „уведу демократију” у Русију на начин сличан оном који Америка примењује код земаља које сматра недовољно демократским, Павић каже да је на делу иста она глобалистичка „дубока држава“ која је имала свој центар у Вашингтону док Трамп није дошао на власт, а која своје тежиште сада пребацује у Брисел, Берлин, Париз и Лондон.

„То је иста та глобалистичка хоботница која је преузела главну реч на светској сцени после пада Берлинског зида и то њихово „утеривање демократије“ је само изговор за остваривање њихових геополитичких циљева. Они не желе да Европа буде енергетски повезана са Русијом или да се односи европских земаља са Москвом поправе. Напротив, Русија је следећа на реду за операцију промене режима и то онакву какву смо видели својевремено у Украјини, а сада гледамо у Белорусији. Они Русију желе да врате бар у доба Јељцина, како би била кооперативна и зависна од Запада. Само Русија која је на коленима била би по укусу Брисела, Лондона, Париза и Вашингтона. Само таква Русија била би „демократска“ и испуњавала би њихова мерила“, сматра Павић и додаје да њихов проблем представља то што Русија планира да настави да се понаша суверено и независно и не намерава да стоји у ставу мирно на диктате Брисела.

На питање има ли унутар Европске уније оних који ће ипак поштовати међународно право, који ће сачекати доказе у случају Наваљног и уздржати се од „утеривања“ демократије државама које им нису по вољи, Александар Павић каже да унутар ЕУ свакако има здравих и разумних снага, али да оне, на жалост, не воде главну реч.

„Европске структуре су у власти глобалиста и оне ће, докле год могу, покушавати да досадашњи тон пресликавају у међународним односима. Наравно, то све може да се промени ако се економска криза продуби и уколико, последично, на власт дођу антиглобалисти и суверенисти који немају такве империјалне амбиције. Који желе, као што то жели и Русија, да сарађују са осталим земљама на равноправној основи и без постављања политичких услова, што и јесте једини рецепт за мир у Европи“, закључује Александар Павић за Спутњик.

Резолуција Европског парламента којом су посланици поново позвали да се блокира изградња „Северног тока 2“ и инсистирају на томе да Европска унија што пре усвоји широки списак санкционих мера против Русије у духу „акта Магнитског“, има саветодавни карактер и европске институције нису у обавези да је реализују.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала