„Од великог значаја за Немачку“: Шест немачких држава рекло „да“ изградњи „Северног тока 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЦеви у немачкој луци Мукран за изградњу гасовода "Северни ток 2"
Цеви у немачкој луци Мукран за изградњу гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери шест источнонемачких држава заложили су се за наставак изградње гасовода „Северни ток 2“ на конференцији у Берлину, саопштио је недељник „Шпигл“, позивајући се на своје информације.

Реч је о лидерима Берлина, Бранденбурга, Мекленбурга-Предње Помераније, Саксоније, Саксоније-Ангалт и Тирингије.

„На конференцији премијера источнонемачких држава у Берлину, шест шефова влада из Социјалдемократске партије Немачке (СПД), Хришћанско-демократске уније Немачке и 'Левице' изјаснило се за наставак изградње спорног гасовода 'Северни ток 2'“, саопштио је лист.

„Шпигл“ је такође навео белешку из записника са састанка о томе да су учесници конференције „дискутовали о пројекту гасовода преко Балтичког мора 'Северни ток 2'“ и да је он „од великог значаја за Немачку и многе европске земље у погледу обезбеђивања енергијом у будућности“, због чега, како је наведено, учесници „сматрају довршавање изградње балтичког цевовода разумним и исправним“.

„То је пројекат који игра одлучујућу улогу у оквиру наше измењене енергетске и климатске политике, стога смо дошли до закључка да желимо да га наставимо“, рекао је градоначелник Берлина Михаел Милер.
Александар Новак - Sputnik Србија
Новак: „Северни ток 2“ ће бити реализован

Са своје стране, премијер Саксоније Михаел Кречмер рекао да је гасовод „потребан са економске тачке гледишта“ и да је важан за одржавање везе с Русијом.

Према писању недељника, заједничка изјава о „Северном току 2није била усвојена на конференцији, као што је првобитно планирано, због критика државних удружења странке Зелени, која улази у састав пет од шест коалиционих влада држава у Источној Немачкој.

Раније је премијерка немачке савезне државе Мекленбург-Западна Померанија Мануела Шлезвиг изјавила да је завршено 97 одсто пројекта „Северни ток 2“. Она је додала да су претње САД на рачун луке Мукран, логистичке базе пројекта „Северни ток 2“, једноставно страшне.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала