У Министарству пољопривреде очекују да ће ти производи добити потврду квалитета у ЕУ крајем наредне године, као и да ће то отворити врата и другим српским производима на европско тржиште, преноси Танјуг.
„Већ крајем идуће године очекујемо прве производе са ознаком ЕУ на тржишту ЕУ, што ће бити путоказ да се још српских производа нађе на том тржишту“, рекао је Бранислав Ракетић руководилац групе за квалитет, декларисање и означавање хране.
Додаје да ће се у међувремену радити и на изради спецификације за футошки купус, лесковачки ајвар и сремски кулен.
„Сада чекамо нови закон о шемама квалитета за пољопривредне-прехрамбене производе који ће пружити правни основ за добијање европске ознаке квалитета“, рекао је он.
Након усвајања тих прописа и званично ће, каже, моћи да се пошаљу на одобравање Европској комисији спецификације за фрушкогорски липов мед, ариљску малину и пиротски качкаваљ.
Он објашњава да је селекција произовода који треба да добију ознаку ЕУ квалитета прављена по различитим категоријама као што су: врсте хране, производи са већим извозним потенцијалом за тржиште ЕУ, рурални аспект и други.
Каже да ће заштитом географског порекла на нивоу ЕУ произвођачи добити могућност да боље пласирају своје производе, као и да ће то бити велика прилика за српског сељака за развој туризма у тим крајевима.
„Надам се да ће то доста утицати и на српску економију, а пре свега на произвођаче“, рекао је Ракетић и истакао да српски производи тешко могу да буду конкурентни са ценом и обимом производње, али да свакако могу својим квалитетом.
Велика ће бити конкуренција на тржишту ЕУ где има око 3.000 производа који су заштићени на нивоу ЕУ, процењује Ракетић који очекује да ће се ариљска малина најбоље пласирати.
Прочитајте још: