Борба САД против „злонамерних субјеката“ ─ јачање америчке енергетске безбедности у Источној Европи

© Фото : © Nord Stream 2 / Paul LangrockПостављање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Постављање цеви за гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) планира да организује низ акција како би ојачала енергетску безбедност Источне Европе. Како агенција наводи, пројекат би требало да снизи зависност региона од извора који су контролисани „злонамерним субјектима“.

У УСАИД-у су навели, да овакви програми имају за циљ диверзификацију испорука горива у Европу и слабљење доминантне позиције Русије. Према мишљењу специјалиста из енергетске сфере, пројекат УСАИД је у складу са политиком Вашингтона, који често користи бескрупулозне методе како би организовао испоруке течног гаса у Европу.

© AFP 2023 / Francisco LeongТанкер са течним природним гасом из САД у луци у Португалији
Борба САД против „злонамерних субјеката“ ─ јачање америчке енергетске безбедности у Источној Европи - Sputnik Србија
Танкер са течним природним гасом из САД у луци у Португалији

Агенција је објавила захтев за доставу информација које се тичу планираних догађаја у Источној Европи у оквиру пројекта „Америчко-европски енергетски мост“. Агенција је спремна да изврши реформу енергетског тржишта, како би раширила сарадњу Европске уније и партнерских држава.

„Оваква активност ће учврстити везе и сарадњу у енергетском сектору Европске уније и партнерских држава. То ће бити остварено помоћу развоја и реформисања тржишта, диверзификованог и ефективног коришћења и планирања ресурса, а такође и изградњом одрживих енергетских система“, наводи се у захтеву.

УСАИД планира да склопи четворогодишњи уговор са извођачем. Њему предстоји да брзо и ефикасно реагује на проблеме и захтеве за помоћ партнера, који се тичу енергетског сектора региона и критичне инфраструктуре. Планирана је сарадња са: Азербејџаном, Грузијом, Јерменијом, Украјином, Србијом, Албанијом, Босном и Херцеговином, Северном Македонијом, Молдавијом и Косовом.

Овакви програми имају за циљ да ослабе положај Русије на европском тржишту енергената.

У агенцији су уверени да ће ове мере „обезбедити“ не само регион, већ и земље Западне Европе.

Немачки бундестаг  - Sputnik Србија
Заустављање „Северног тока 2“ коштало би Немачку најмање десет милијарди евра

Значајно је да, приликом описивања одредби будућег уговора, УСАИД користи нејасну формулацију – „злонамерни субјекти“.

„Ако помоћу диверзификације енергетских залиха и извора финансирања великих инфраструктурних пројеката, као и повећањем енергетске ефикасности на свим деловима снабдевања енергијом, снизимо зависност од извора енергије који се налазе под контролом ‘злонамерних субјеката’, тада ћемо моћи и да учврстимо енергетску безбедност у земљама Источне Европе и Азије, а онда и у Западној Европи“, истиче се у документу.

Под појмом „злонамерни субјекти“ се са великом вероватноћом подразумева Русија, а пројекат УСАИД подржава циљеве Вашингтона – повећати залихе америчког течног гаса на европском тржишту, каже директор Фонда за енергетски развој Русије Сергеј Пикин.

„Они не могу директно да кажу: купујте амерички течни гас, а не од других достављача, пре свега руских“, објашњава Пикин.

Експерт Финансијског универзитета при влади Русије и Фонда за националну енергетску безбедност Станислав Митрахович додаје да Америка поново покушава да утиче на друге земље како би испунила своје економске интересе.

„То је још један амерички покушај да покажу да су они руководећа снага у Источној Европи, која најбоље зна шта је потребно да се ради. Сједињене Америчке Државе сматрају да је за регион исплативије да се држи подаље од заједничких пројеката са Русијом. Питање је само, колико су те државе спремне да послушају своје прекоокеанске партнере“, додаје Митрахович.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода „Северни ток 2“
Борба САД против „злонамерних субјеката“ ─ јачање америчке енергетске безбедности у Источној Европи - Sputnik Србија
Изградња гасовода „Северни ток 2“

Реструктурирање европског тржишта

УСАИД даје низ специфичних захтева за рад извођача. Извођач је дужан да достави техничку помоћ и обуку за „усавршавање“ програмске и правне основе држава Источне Европе, такође и да промовише улагање у савремену технологију.

Агенција планира да процени и правну страну тржишта у региону која утиче на решења у области развоја енергетске области. Земљама ће бити пружена оперативна подршка и анализа споразума у енергетском сектору.

Према мишљењу Станислава Митраховича, те мере ће бити усмерене на прерасподелу енергетске политике региона.

„Условно говорећи, они предлажу помоћ у лишавању зависности од Русије и прављењу ‘алтернативних механизама‘ набавке енергената“, наводи експерт. 

Он додаје да земље у сваком случају морају самостално да развијају инфраструктуру и обезбеђују гориво. Због свог географског положаја, земљама Источне Европе је исплативије да сарађују са Русијом.

Подсетимо да су Сједињене Америчке Државе више пута исказивале своју забринутост због европске зависности од руског гаса. Притом, Вашингтон не крије да је тренутна ситуација у супротности са интересима Америке.

„Сматрамо да је за осигуравање америчке националне безбедности важно да Европа буде диверзификована и да не зависи од Русије. Ми не мислимо да је то паметно“, раније је изјавио амерички државни секретар Мајк Помпео.   

На овај начин Америка иступа и против руског гасовода „Северни ток 2“ и другог крака „Турског тока“. Према речима заменика државног секретара за политичка питања Девида Хејла, Москва користи те пројекте као политичке инструменте којима покушава да разједини Европу.

Цеви у немачкој луци Мукран за изградњу гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија
„Од великог значаја за Немачку“: Шест немачких држава рекло „да“ изградњи „Северног тока 2“

„Северни ток 2“ и други крак „Турског тока“ су проблематични. Они не обезбеђују диверзификацију Европе и дестабилишу Украјину, јер Русија добија могућност да не користи гасовод на украјинској територији. Сматрамо да то даје Русији могућност да утиче на Европу“, рекао је Хејл у интервјуу бугарском националном радију.

У поређењу са Русијом, удео америчког гаса на европском тржишту је мали, прпецизира Сергеј Пикин. Међутим, када буду сви руски гасоводи буду радили пуним капацитетом и буду до краја изграђени, Сједињене Америчке Државе ризикују да изгубе купце у Европи, јер је достава горива цевима исплативија него транспорт природног течног гаса.

„Они страхују да ће нови руски пројекти утицати на доставу гаса. Куповаће према уговорима који су повезани са доставом путем цеви, јер је такав начин транспорта сигурнији и бржи“, закључио је аналитичар.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРадници на изградњи гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Борба САД против „злонамерних субјеката“ ─ јачање америчке енергетске безбедности у Источној Европи - Sputnik Србија
Радници на изградњи гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области

Зауставити по сваку цену

Америка се веома труди да заустави пројекат „Северни ток 2“. Тројица америчких сенатора су у августу запретила санкцијама оператору немачке луке Мукран, уколико компанија не прекине да подржава изградњу пројекта.

„Ако наставите да обезбеђујете робу, услуге и подршку пројекту ‘Северни ток 2’, уништићете будуће финансирање ваше компаније“, изјавили су политичари.

Брод за полагање цеви гасовода Северни ток 2, Академик Черски, у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија
Немачка: Реализовано је 97 одсто пројекта „Северни ток 2“

На Берлин врши притисак и амерички Стејт департмент. Портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус је 8. септембра изјавила да ће Немачка морати да преиспита своју сарадњу са Русијом на пројекту. 

Влада Немачке ипак планира да заврши изградњу. Раније је о томе говорила и немачка канцеларка Ангела Меркел. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да су покушаји САД да наметну ограничења компанијама које се баве грађевинарством супротни међународном праву.​

„У случају ‘Северног тока 2’ постоје методе нелојалне конкуренције. Американци отворено изјављују да је потребно да се пројекат прекине, јер нарушава енергетску безбедност Европе и да је Европа дужна да купује течни природни гас из Америке“, прокоментарисао је министар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала