Кравчук: Због резолуције украјинског парламента блокиран рад контакт групе за Донбас

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаПрелаз "Јеленовка" између Украјине и Доњецке Народне Републике
Прелаз Јеленовка између Украјине и Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија
Пратите нас
Резолуција украјинског парламента о локалним изборима 2020. године садржи неслагања са Минским споразумима и, ако се не промени, даљи рад у оквиру контакт групе на решавању сукоба у Донбасу биће блокиран, изјавио је шеф украјинске делегације у групи Леонид Кравчук.

„С обзиром да сам лично проучавао, рећи ћу да у овој резолуцији постоје неслагања. Не знам како ће поступити Врховна рада, али постоји амандман посланика партије Слуга народа Александра Качуре, који је такође видео потребу да се у ову резолуцију уведу одговарајуће корекције. Сада је ово питање у фази расправе и могућег решења“, објаснио је Кравчук у интервјуу за украјински лист „Страна“.

Кравчук је признао од решења овог питања зависи могућност функционисања контакт групе.

„Даље могућности за рад биће блокиране. Русија и подручја Доњецке и Луганске области које не контролише Кијев отворено говоре о томе. Они чекају док ми говоримо да се на овом питању ради. Али тада ће сва одговорност бити на Врховној ради“, истакао је политичар.

Према његовим речима, Украјина мора да одреди систем управљања на територијама Донбаса које нису под њеном контролом, иначе неће моћи да напредује у решавању питања даљег решавања сукоба.

„Украјина се не противи развоју таквог приступа (додељивања посебног статуса територијама Донбаса које нису под контролом Кијева). Та подручја се значајно разликују од (западних украјинских градова) Лавова и Ивано-Франковска. Тамо је потребан посебан систем управљања и, док ово не схватимо, нећемо моћи да се крећемо напред“, закључио је Кравчук.

Припадник Народне милиције Луганске народне републике на контакт линији у Донбасу - Sputnik Србија
Кијев најавио нацрт закона о прелазном периоду за Донбас

Специјални представник шефа ОЕБС-а у Украјини и контакт групи Хајди Грау изјавила је 17. септембра да је, због овог документа који је усвојио украјински парламент, на последњем састанку групе фактички блокирана дискусија о резолуцији Врховне раде Украјине о локалним изборима, која забрањује одржавање избора у Донбасу, намећући им читав низ услова који су у супротности са Минским споразумима.

Након састанка, представник Русије у контакт групи Борис Гризлов нагласио је да ова резолуција „грубо нарушава Минске споразуме и нормандијске договоре, резолуцију Савета безбедности УН, а нарушавање још увек није исправљено“.

Представници Доњецке Народне Републике такође сматрају да ће рад ове контакт групе бити блокиран све док се ова резолуција Врховне раде о изборима не усклади са Минским споразумима.

Резолуцијом коју је Рада усвојила 15. јула о локалним изборима планираним за 25. октобар, не предвиђа се одржавање избора на територијама Донбаса које не контролише Кијев. Као услови за одржавање избора у овим областима наводе се прелиминарна предаја контроле Украјини над делом границе са Русијом, повлачење свих „илегалних оружаних формација“ и технике, успостављање „уставног система, закона и реда“ у региону у складу са важећим законима Украјине. Ови услови су у супротности са одредбама Минских споразума, који подразумевају да Украјина добије контролу над границом тек након што у региону буду одржани локални избори и када Донбас добије посебан законски консолидован статус.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала