Творац „Авангарда“: Обама је још ишао у школу када је СССР експериментисао са хиперзвуком

© Фото : Ministry of Defence of the Russia FederationХиперсонични систем "авангард"
Хиперсонични систем авангард - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши генерални директор Научно-производног удружења за машинство Герберт Јефремов оповргао је изјаву председника САД Доналда Трампа о томе да је Русија украла информације о развоју хиперсоничног оружја од администрације бившег америчког лидера Барака Обама, рекавши да је он још ишао у школу када је СССР експериментисао са хиперзвуком.
„Трамп је рекао да је бивши амерички председник Барак Обама одао Русима те 'тајне'. Али Обама је био председник САД од 2009. године. Наши експерименти у тој области започели су у совјетско време, када је Обама био тинејџер“, изјавио је инжењер ракетно-космичке технике.

Иначе, Јефремов је творац најнапреднијег оружја на свету – хиперсоничног блока „Авангард“. Он је такође учествовао у развоју крстарећих ракета за подморнице, противбродских ракетних комплекса, интерконтиненталних балитичких ракета, орбиталних станица „Алмаз“, ракета „Стрела“ и различитих сателита. Председник Русије Владимир Путин доделио му је орден Светог апостола Андреја Првозваног у суботу, на Дан пушкара.

Лансирање најновије ракете Авангард - Sputnik Србија
„Нешенел интерест“: Зашто је руски „Авангард“ озбиљан изазов за Америку

Путин је тада саопштио поводом дана руске војне индустрије да први пут у својој историји Русија поседује најсавременије оружје које нема пандан у свету.

Амерички лидер је раније изјавио да САД поседују супер-хиперзвучну ракету која је много бржа од оне, чије информације је, наводно, Русија украла од Обамине администрације.

Подсетимо, Русија је надмашила Сједињене Америчке Државе у стварању хиперзвучног оружја. За сада хиперсоничне ракете постоје само у Русији, иако су друге државе, пре свега САД, активно укључене у њихов развој и тестирање.

Шта је „Аванград“

Руска војска почела је прошле године да се наоружава новим хиперсоничним ракетним системима „Авангард“, који могу да носе нуклеарне и конвенционалне бојеве главе. Нови тип стратешког оружја поуздано ће осигуравати безбедност Русије у наредним деценијама.
Русија је једина земља у свету која располаже таквим оружјем, а за њега се први пут чуло током говора Владимира Путина пред Федералном скупштином 2018. године.

Путин је раније „Авангард“ назвао „адекватним и асиметричним“ одговором на амерички систем противракетне одбране.

„Авангард“ има интерконтинентални домет и може да лети у густим слојевима атмосфере, на граници са стратосфером, а у стању је да развије брзину од 27 маха. У овом тренутку то је најбржи објекат на свету. При таквој брзини практично ниједан противракетни систем неће бити у могућности да га заустави.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала