Америка реализује своје интересе преко економије, а Европа се "пече" решавајући политичка питања

© AP Photo / Darko VojinovicЗаставе Србије, ЕУ и Америке
Заставе Србије, ЕУ и Америке - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Америка је намерно изабрала економију као пут за повратак на Балкан, исто као што је намерно оставила Европској унији да се „пече“ док решава политичко питање Приштине и Београда. Економија је овде у функцији реализације америчких интереса

Ово је коментар Зорана Миливојевића дипломате у пензији на посету америчке економске делегације Београду у склопу реализације Вашингтонског споразума који је потписан почетком месеца у Вашингтону са Доналдом Трампом.

Економија карта за повратак у регион

„Процена америчке адмнистрације је да је овај регион од ширег интереса имајући у виду да су овде присутни главни глобални играчи Кина и Русија, и ЕУ. Америка на овај начин показује да не жели да се изгуби из вида да је она глобална сила,“ каже Миливојевић.  

Преко економије, која је ефикасан механизам, Америка настоји да се врати у овај део света и да покуша да утиче на кретња у региону.

© Tanjug / ZORAN ZESTICСастанак делегација Србије и САД
Америка реализује своје интересе преко економије, а Европа  се пече решавајући политичка питања - Sputnik Србија
Састанак делегација Србије и САД

„Не може се дакле никао избећи чињеница да Америка има и политички циљ и политичке стратешке интересe.“ додаје он.

Како ће се стари даље развијати, зависи од америчких избора, каже Миливојевић. У том контексту он додаје да ће се, ако Трамп остане, сигурно ово што је овде започео да се настави.

Америка иза леђа држи „Дејтонски модел“

„Kaд Америка каже да се враћа у регион после неуспелих 20 година то мени личи на „дејтонски модел“. Дакле када нису у стању регионалне силе и актери да нешто реше онда дође Америка и то решава. Према томе присуство Америке, независно до економије, у позадини има стратешке циљеве и Америка од њих неће одустати“, тврди Миливојевић.

Наш саговорник каже да треба подсетити да Србија што се тиче Кине има кључно место везано за реализацију 17+, дакле „пута свиле“, и Америка има намеру да у томе парира Кини. А кад је у питању Русија, ту игра на енергију. То неће, тврди наш саговорник, утицати на наше односе са овим државама.

„Србија неће одустати ни од косовске приче, нити од Русије и Кине, јер су Американци свесни да је гарант српског међународног положаја и политичке независности и војне неутралности – сарадња са свима. И од тога нема одустајања, то је сваким сигурно,“ тврди Миливојевић.  

Управо из овог разлога Американци сада не желе да се обаве статусним питањима и политиком.

Економија али и чврст став Србије

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику сматра да је економија важна и да свакако може да допринесе и релаксација односа на релацији Београд Приштина.

„Економија крчи пут за политичко решење. Када ће до њега доћи ,то ћемо тек да видимо јер тај део посла је на Европској унији. Тако да се дијалог Београда и Приштине наставља у Бриселу онако како је то од почетка,“ напомиње она.

Посета америчке делегације је показала да је савезништво Србије и Америке обновљено. А сам долазак ДФЦ-а, Америчке развојне банке, јесте гаранција да ће пројекти који су договорени бити извршени.

„Такође, то је и снажан сигнал приватним инвеститорима да дођу и да инвестирају у овај регион. Овако велика делегација која представља сам врх економског дела америчке владе, снажна је подршка споразуму који је потписан у Вашингтону,“ каже саговорница Спутњика.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала