Европа би да обучава петоколонаше за дестабилизацију Русије

© SputnikМосковски државни универзитет Ломоносов
Московски државни универзитет Ломоносов - Sputnik Србија
Пратите нас
Главни задатак Руског универзитета у егзилу, који Европа планира да оснује, био би школовање петоколонаша, с циљем да се дестабилизује ситуација у Русији, сматра руски политиколог Владимир Корнилов.

Према његовим речима, резолуција Европског парламента која позива на оснивање Руског универзитета у егзилу у једној од држава Европске уније има за циљ подривање руског друштва и државе.

„Они не крију своје циљеве - само прочитајте извештаје „Рент корпорације“ и сличне и видећете да они отворено пишу да им је циљ дестабилизација ситуације у Русији. Истовремено, долазе до закључка да је опозиција у Русији врло слаба и да у њу не треба полагати никакве посебне наде. Задатак је постављен сасвим јасно - дестабилизација унутрашње ситуације у Русији. Јануш Бугајски, водећи аналитичар Центра за анализу европске политике, написао је прошле године да је задатак америчке и западне политике дезинтеграција Русије и њен контролисани распад. То је написано у отвореном извештају, а онда можемо замислити шта они пишу у затвореним документима“, каже Корнилов за Спутњик.

Због наводног тровања руског опозиционара Алексеја Наваљног Европски парламент је усвојио резолуцију против Москве, у којој је поново позвао да се блокира „Северни ток 2“ и уведу „праве санкције“ Русији. У резолуцији се такође, фактички, позива на широку кампању мешања у унутрашње ствари Русије, предложивши европским институцијама да усвоји „стратегију демократизације Русије“ и затражи од Русије измену Устава.

Каљење петоколонашког кадра

Како се наводи у документу, Европски парламент је позвао Савет ЕУ да усвоји стратегију подршке руских дисидената, невладиних организација, независних медија, свеобухватну употребу механизама заштите људских права и оснивање Руског универзитета у егзилу у једној од држава ЕУ.

Корнилов сматра је тај универзитет осмишљен за стварање „петоколонашког кадра“

„Овде се ради о сврсисходној припреми пете колоне за Русију. Примера за то има безброј у историји - на пример, када се римски папа борио против енглеске и ирске краљице Елизабете Прве, у Ремсу, граду на североистоку Француске, постојао је католички колеџ, где су католици обучавани за слање у Велику Британију ради спровођења диверзија, саботажа и специјалних операција, а такође и ради убацивања у кругове елита и слично. А, они који су осмислили пројекат са руским универзитетом у Европи, мислим да су за основу узели пољско искуство рада са Белорусима на својим универзитетима. Управо су те пољске факултете завршили они који данас воде опозиционе белоруске Инстаграм и Телеграм-канале и који руководе белоруским протестима. Та зрна, посејана још давно, дала су своје изданке“, каже Корнилов.

Политиколог наводи да у савременој историји на различитим западним универзитетима постоје  катедре за русистику, где се обучавају будући „кремљонолози“, али је њихов ниво школовања опао још деведесетих година, након што је Запад престао да осећа Русију као претњу.

„Узрок тога је низак ниво стручности данашњих западних аналитичара који се баве Русијом. Многи програми за обуку стручњака на Западу су били затворени. Совјетолози су остали без извора финансирања, пред празним тањиром, али су сада извађени из нафталина и подсећају на старе клишее Хладног рата. Међутим, на Западу је данас јако мало нових висококвалитетних стручњака за Русију. Сада је проблем оживети њихову обуку“, наводи Корнилов.

Слаба вајда од Руског универзитета у егзилу

На питање која би европска земља  могла да постане будући универзитетски центар за школовање и каљење будућих петоколонаша, Корнилов каже „било која“.

„Може се организовати било где. Али, наравно, важно је да он није превише далеко од руских граница. Дакле, намеће се опет Пољска“, каже Корнилов.

Ипак, експерт подсећа да резолуција Европског парламента има саветодавни карактер и европске институције нису у обавези да је реализују, а узимајући у обзир и ситуацију у Европи, он сумња да ће пројекат Руског универзитета у егзилу у једној од држава Европске уније заиста и бити ефикасан.

„Треба имати на уму да ЕУ пролази кроз тешка времена у економском и финансијском погледу, а такви пројекти захтевају знатна улагања. Видели сте збрку око стварања њихових „специјалних снага“ за борбу против наводних руских дезинформација? И како се све то завршило? То је потпуна глупост и сами Европљани се томе смеју, а Холанђани су већ захтевали затварање тог пројекта. Он, додуше, и даље постоји, „гута“ новац, а ефекат од тога је нула. Мислим да ће се све исто завршити и са универзитетом за руску пету колону“, закључио је Корнилов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала