Одустаће кад-тад: Карл Билт „снајпером“ нишани Србе, а не погађа — никад!

© AP Photo / Sergei ChuzavkovКарл Билт
Карл Билт - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашњи шведски премијер и дипломата Карл Билт узбуркао је домаћу јавност својом изјавом да ће Београд кад-тад морати да призна самопроглашену косовску независност. Тврдња да ће Србија морати да се одрекне своје јужне покрајине није ни прва ни једина провокација некадашњег високог представника у БиХ.

О статусу Космета Билт је говорио још 2006. године наводећи тада да је „очигледно да је Косово де факто већ одвојено од Србије, а 1999. године је Слободан Милошевић предао Косово Уједињеним Нацијама“.

Пре само неколико месеци Билт се осрамотио на испиту из историје у покушају да увреди Србе.

Циљао у Србе, а себе осрамотио

„Многи Срби и даље су узнемирени због свог пораза у Косовској бици, али било би тешко да нађете било којег Швеђанина коме је стварно стало до губитка код Полтаве више од триста година касније“, написао је он на свом Твитер налогу на Видовдан.

​Према оцени историчара, овом објавом у којој упоређује неупоредиво, чак ни по датумима, нити историјском контексту, Билт је увредио Србе и извргао руглу једну од најзначајнијих битака у нашој историји.

Засметао му је и пријатељски однос Србије и Кине, тачније дочек медицинске опреме и стручњака из Кине који су у Србију у марту како би помогли у спречавању ширења смртоносног вируса корона.

​Билт је учествовао и у састављању извештаја Европског савета у којем је, заједно са Хавијером Соланом, Мартијем Ахтисаријем, Бернаром Кушнером и Џорџом Сорошом, аминовао удар председника Црне Горе Мила Ђукановића на светиње Српске православне цркве.

Војна интервенција – Билтово решење за све

Више од годину дана раније, Билт је „гађао“ Сарајево, ругајући се не само грађанима тог града, већ и муслиманима генерално.

​Он је тада објавио фотографију Сарајева на којој су жене које носе бурке, са пропратним коментаром: „Постоји напредак у нашем свету. То је било Сарајево пре једног века“.

То је разбеснело многе његове пратиоце, који су га, између осталог, прозвали „Карл Брејвик“, критиковали, а неки поручили и да су изненађени његовим ставовима.

Кроз своје објаве на друштвеним мрежама залагао се и за повећање војних снага НАТО и Европске уније на Космету и БиХ, као да интервенције тих савеза нису биле довољно кобне по Балкан ранијих година.

​Ипак, није само Балканско полуострво Билтова сфера интересовања. Своје прсте желео је да умеша и источно од нас, те је као члан међународног саветничког тима сада већ бившег председника Украјине Петра Порошенка, предлагао да је најбоље решење за Донбас модел који је примењен у Источној Славонији пре 20 година. Тај његов предлог наишао је на оштре критике.

На Билтовом „нишану“ било је још много земаља али, на срећу, у последње време испаљује само реторичке ћорке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала