СЗО се огласила о стању у Србији и могућем пооштравању мера због короне

© AP Photo / Anja NiedringhausЛого Светске здравствене организације (СЗО)
Лого Светске здравствене организације (СЗО) - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација у Србији тренутно међу најбољим у Европи и да нема разлога за увођење додатних мера.

Ивануша је за РТС рекао да се, када је реч о Европи, број заражених вирусом корона повећава у земљама које су биле највише погођене на почетку пандемије, као што су Француска и Шпанија.

Девојка са заштитном маском чека воз у метро станици у Москви - Sputnik Србија
Упозорење водећег немачког вирусолога: Нови карантин није потребан, не подлежите масовној хистерији

„Уз то имамо и земље које су до сада добро пролазиле, попут Мађарске и Чешке, а које су тренутно међу топ десет земаља по броју новооболелих у Европи. То је доказ да вирус не посустаје и да морамо бити опрезни, нарочито на јесен, када ћемо све више времена проводити у затвореним просторијама“, објашњава Ивануша.

Ивануша каже да је Србија по епидемиолошкој ситуацији тренутно међу најбољим земљама у Европи, те да се јако добро држи након погоршања у јулу и августу.

„То је доказ да се епидемија може ставити под контролу поштовањем основних и једноставних мера“, наглашава Ивануша.

Истиче да је ситуација у Србији добра и да не види никакав разлог за увођење ванредног стања или било каквих додатних мера.

Лаборант током испитивања вакцине против вируса короне у компанији Астра Зенека - Sputnik Србија
Србија близу договора о набавци вакцине против вируса корона

Када је у питању вакцина против коронавируса, Ивануша каже да их је пуно у развоју, али да ниједна још није завршила трећу фазу клиничког испитивања.

„Не бих истицао ниједну земљу. Прихватићемо сваку вакцину која прође сва тражена клиничка испитивања у складу са високим међународним стандардима. Циљ нам је да буде безбедна и ефикасна. Из које ће бити државе или институције, видећемо. Ја се надам да ће их бити више“, истиче Ивануша.

Србија је потписала обавезујући споразум о придруживању Коваксу, а Ивануша каже да је тај пројекат настао јер се догадало да релативно мале и сиромашне земље имају јако тежак приступ лековима, вакцинама и другој медицинској опреми.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала