Хрватска тражи промену Дејтонског споразума

© AP Photo / Olivier MatthysАндреј Пленковић
Андреј Пленковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска сматра да је време за ревизију Дејтонског споразума, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић на онлајн седници Генералне скупштине Уједињених нација.

„Као једна од страна наведеног споразума, Хрватска сматра да би годишњицу споразума требало искористити како би се промислило о његовим постигнућима, али и о постојећој ситуацији у Босни и Херцеговини, са циљем чврстог усмеравања ове земље на њеном европском путу“, рекао је хрватски премијер, објавио је Јутарњи лист, а преноси РТРС.

Хрватска и српска застава - Sputnik Србија
Срби и Хрвати заједно у борби за очување Дејтона?

Он је позвао на пуну једнакост Хрвата као конститутивног народа у БиХ и доношење одговарајућег изборног закона, који би, каже, спречио изборне инжењеринге.

Пленковић је указао да је 2020, осим што је година криза и година јубилеја, па се уз 75. годишњицу УН-а и 25. годишњицу Четврте светске конференције о женама, такође година у којој се обележава и 25. годишњица Дејтонског мировног споразума, који је, каже хрватски премијер, „прекинуо најкрвавији рат у Европи од Другог светског рата“.

„У међувремену, овај део Европе се темељно променио набоље, али неки проблеми опстају и заслужују нашу пуну пажњу“. рекао је Пленковић и позвао на промену Дејтонског споразума.

Подсетио је на Загребачки састанак на врху одржан пре 20 година и друго издање тог сусрета који се ове године виртуално одржао током хрватског председавања ЕУ.

„Гледајући уназад, много тога је постигнуто и пуно тога се променило набоље. Гледајући унапред, искрено помирење кључно је за стабилност региона. То се може градити само на истини и чињеницама, заједно са проналаском свих преосталих несталих особа и правдом за све жртве“, поручио је Пленковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала