Нови удар у рату за чипове: Америка против највеће кинеске компаније

© AP Photo / Charles DharapakЗаставе Кине и САД
Заставе Кине и САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада САД увела је рестрикције на извоз за највећег кинеског произвођача силиконских чипова, након што је, како каже, утврдила да постоји „неприхватљив ризик“ да би опрема добављача ове компаније могла да буде искоришћена у војне сврхе.

Добављачи одређене опреме за „Семикондактор мануфекчуринг интернешнл корпорејшн“ (СМИЦ) ће сада морати да се пријаве за појединачне лиценце за извоз, наводи се у писму министарства трговине од петка који је дат на увид Ројтерсу, преноси Танјуг.

Матична плоча - Sputnik Србија
Рат за чипове: Технолошки сукоб Америке и Кине се заоштрава

СМИЦ је, после „Хуавеја“, постала друга водећа кинеска компанија која се суочила са америчким санкцијама.

Пентагон је раније овог месеца саопштио да разматра да на црну листу стави и СМИЦ, за коју америчке власти сматрају да представља претњу због наводне „фузије“ цивилних и војних технологија.

Из компаније СМИЦ тврде да нису примили никакво званично обавештење о рестрикцијама, преноси Ројтерс. У саопштењу ове компаније се наводи да она нема никакве везе са кинеском војском и да су полупроводници које она производи и услуге које нуди намењени за цивилну и комерцијалну употребу.

Америчко министарство трговине је одбило да да коментар у вези са рестрикцијама уведеним компанији СМИЦ.

Биро за индустрију и безбедности при министарству трговине САД саопштио је да „константно надгледа и процењује било какве потенцијалне претње америчкој националној безбедности и интересима спољне политике“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала