Бугарски министар: Северна Македонија да научи да поштује договоре

CC BY 2.0 / EU2018BG Bulgarian Presidency / Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов  - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија би требало да се шири према Западном Балкану, иако не безусловно, изјавио је потпредседник бугарске владе и министар одбране Красимир Каракачанов и додао да Брисел не врши притисак на Бугарску по питању њеног става о Северној Македонији.

Овим речима је прокоментарисао предстојећи самит Европске уније који ће се одржати 10. октобра у Софији и на коме ће тема бити и нова чланства.

„У Европи има неколико земаља, које покушавају да прогурају своју политику, они сматрају, да Бугарска не би требало да износи своје услове и да Бугарска нема право на захтеве према Северној Македонији. Постоји и не тако мали број држава, које су категорички против уласка Северне Македоније у Европску унију, па чак и Албаније“, изјавио је Каракачанов бугарској телевизији „Канал 3“.

Према његовим речима, бугарска влада не би требало да угрози своје достојанство и оквирни став који је парламент усвојио прошле јесени.

Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов - Sputnik Србија
Бугарски министар Скопљу: Азбуку вам направила три недошколована учитеља из Бугарске

„Ако смо ми влада, која је достојанствена и народ, који треба штитити, чије достојанство треба штитити, онда нећемо мењати своје ставове и случај Северне Македоније ће поново доћи на ред после неког времена. У међувремену ће научити, да би уговоре које потписује (Уговор о пријатељству и сарадњи Бугарске и Северне Македоније, потписан 2017. године) требало и да поштује.

Уговори се потписују да би се поштовали, а не да би се имитирало њихово спровођење и да се живи у нади да ће неко други већи притисак вршити на Бугарску, како би она одустала. Између осталог у Европској унији нема великих и малих, глас Луксембурга једнак је гласу Француске и Немачке, зато је глас и мишљење Бугарске једнак свим осталим чланицама“, рекао је Каракачанов.

Премијер Борис Борисов је јуче разговарао са својим македонским колегом Зораном Зајевом и током рзговора и најавио „подршку путу Северне Македоније ка Европској унији.“

Бугарски експерт: Гоце Делчев - Македонац у регионалном, Бугарин у националном смислу

Подсетимо, у октобру 2019. године је парламент усвоји оквирни став о приступању Северне Македоније у ЕУ. Према том ставу Скопље мора да напусти идеју македонске мањине у Бугарској, да рехабилитује Бугаре који су били изложени репресији у време Југославије, уклони натписе са споменика попут „бугарски фашистички окупатор“, док се у документима ЕУ морају користити формулације „службени језик републике Северне Македоније“, а не „македонски језик“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала