Војске самопрокламоване Нагорно-Карабах републике - Sputnik Србија

За два дана борбе погинуло 84 припадника војске Нагорно-Карабаха

Пратите нас
Борбе у Нагорно-Карабаху наставиле су се данас. Власти непризнате републике Нагорно-Карабах кажу да су успели да поврате положаје које су претходно изгубили. Обе стране тврде да су нанеле нове губитке противнику. Међутим, у вечерњим сатима, према наводима јерменског Минситарства одбране, Азербејџан је покренуо нову велику операцију.

„Током прошле ноћи су настављена интензивна борбена дејства на јужном, југо-источном и северном правцу линије фронта. Јединице војске Карабаха су током контранапада нанеле велике губитке противнику у живој сили и војној техници“, наводи се у саопштењу Министарства одбране непризнате републике Карабах.

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан оповргао је саопштења азербејџанске стране о великим губицима јерменских снага у Карабаху.

Министарство одбране Карабаха известило је о 31 погинулом иако су се у медијима појавили извештаји, уз позивање на азербејџанско Министарство одбране, о томе да на јерменској страни наводно има на стотине погинулих.

„Током ноћи настављене су борбе а наше оружане снаге су оствариле завидне успехе. Ситуација није мирна, борбе се настављају и на неким тачкама се воде практично артиљеријски дуели. Информације азербејџанске стране о губицима наше војске не одговарају стварности“, написао је Ованисјан.

Јерменска страна наводи и да је Азербејџан користио тешку артиљерију и да су од раног јутра кренули у напад. Из Бакуа пак тврде да јерменске снаге нападају град Тертер.

Истоврмено, амбасадор Јерменије у Русији Вардан Тогањан изјавио је да ће Јереван употребити „Искандере“ уколико Баку буде у нападима употребио турске ловце Ф-16.

Како је рекао, за обарање турских беспилотних летелица тренутно на располагању има довољно противваздухопловних система.

У међувремену огласио се и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган који је изјавио да је дошло време да се „оконча јерменска окупација азербејџанских земаља“.

Он је такође оптужио Минску групу ОЕБС-а да је неспособна да реши проблем Нагорно-Карабаха.

Након тога огласила се Москва, а чланица Комитета за међународне послове Државне думе Русије Јелена Пањина каже да изјава турског председника само долива уље на ватру у ионако компликованој ситуацији.

Ескалација у Нагорно-Карабаху

У Нагроно-Карабаху јуче је дошло до ескалације, а две стране су се међусобно оптуживале за покретање борбених дејстава.

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан изјавио је јуче да је азербејџанска војска у сукобима у Нагорно-Карабаху претрпела велике губитке – убијено је око 200 војника, док је биланс на јерменској страни – 17 убијених и преко 100 рањених.

Азербејџан тврди да су снаге јерменске војске отвориле ватру дуж линије раздвајања и да је било погинулих међу цивилима, док у Јерменији кажу да је Карабах био изложен ваздушним и ракетним нападима и да су њихове снаге срушиле два противничка хеликоптера и три беспилотне летелице.

Председник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Арутјуњан изјавио је да је азербејџанска војска приликом напада користила турске авионе Ф-16 који су се већ месец дана налазили у Азербејџану за потребе војних вежби.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:49 28.09.2020

Како се наводи, само током другог дана погинуло је 28 људи, од чега 26 војника и двоје цивила.

Председник Нагорно-Карабаха Араик Атутјуњан је упозорио да би војна операција могла да траје поприлично дуго, те је позвао грађане да буду спремни на такав развој догађаја.

„Тактички гледано нико није остварио никакву предност. Ни ми ни противник није заузео ни једну важан положај. Међутим, нанели смо противнику озбиљне губитке, не само по питању људства, већ и када је реч о војној техници“, додао је.

21:10 28.09.2020

„Колико се азербејџанске и турске војне формације приближе граници Нагорно-Карабаха, толико ће и тренутак признања независности бити ближи“, нагласио је.

Тогањан је такође констатовао и да је Јерменија гарант безбедности непризнате републике Нагорно-Карабах, те да не може своје суграђане на тој територији да остави на цедилу.

Додао је и да је Јереван спреман да предузме војне мере уколико се над Нагорно-Карабахом појави турско-аџербејџански Дамоклов мач у виду авиона Ф-16.

20:47 28.09.2020

Како је прецизирао, према информацијама којима располаже војска, реч је о летелици Ан-2.

„Данас са сигурношћу можемо рећи да смо успели да оборимо авион противника и то у подручју Мартуни“, истакао је.

Азербејџанска страна је, међутим, одбацила наводе о обарању авиона као нетачне.

19:44 28.09.2020

Како се наводи, напад се спроводи у долини реке Аракс у правцу Магатис-Талиш, међутим, за сада јерменске снаге успешно одолевају нападима азербејџанске војске.

Из Министарства истичу да је до сада уништено 22 азербејџанска тенка и 10 јединица других типова оклопних возила.

„Ликвидирано је преко 370 војника. Поред тога, према одређеним информацијама, рањено је око 35 одсто војника који су учествовали у нападима“, рекао је неименовани представник јерменског Министарства одбране.

18:17 28.09.2020

Амбасадор Јерменије у Русији Вардан Тогањан изјавио је да ће Јереван употребити „Искандере“ уколико Баку буде у нападима употребио турске ловце Ф-16.

Како је рекао, за обарање турских беспилотних летелица тренутно на располагању има довољно противваздухопловних система.

Истовремено, Тогањан је одбацио као нетачну информацију да Јереван ради на формирању хуманитарних коридора из Нагорно-Карабаха рекавши да за тако нечим још увек нема потребе.

„Будући да Азербејџан први пут након 1992. године бомбардује Степанакерт, речи је било о томе да цивили морају да се склањају у склоништа и подруме. Међутим, нико није ни реч споменуо о евакуацији грађана из главног града Нагорно-Карабаха“, појаснио је.

Амбасадор је додао да граница између Јерменије и Нагорно-Карабаха функционише нормално, људи се крећу без икаквих потешкоћа, а одвија се и камионски саобраћај.

16:50 28.09.2020

„Након гранатирања Вардениског региона на граници Јерменије борбена дејства су обустављена у том подручју“, појаснио је.

Истовремено, Ованисјан је констатовао да се у сваком тренутку  у просеку на лечењу налази око 120 војника који су повређени или рањени у сукобима

15:56 28.09.2020

Министарство одбране непризнате републике Нагорно-Карабах саопштило је да су јединице војске Нагорно-Карабаха уништиле 10 оклопних возила азербејџанских оружаних снага у тенковској борби.

„На југоистичком правцу линије раздвајања непријатељ је покренуо тенковски напад, али, суочивши се са жестоким отпором јединица одбрамбене војске Карабаха, изгубио је у тенковској борби 10 јединица оклопних возила“, наведено је у саопштењу на сајту Министарства и додато да се борбена дејства настављају.

15:19 28.09.2020

Председник Јерменије Армен Саркисјан изјавио је да Турска подржава Азербејџан авионима Ф-16, али и беспилотним летелицама.

„Турска, чланица НАТО-а, у потпуности подржава Азербејџан и то својим беспилотним летелицама, саветницима, плаћеницима, као и ловцима Ф-16“, појаснио је он наступајући на конференцији о сајбер безбедности „Сајберсек 2020“.

Он је такође рекао и да се Јерменија свакодневно бори са сајбер нападима који долазе не само из Азербејџана, већ и из Турске.

„Све досадашње виртуелне претње се материјализују“, закључио је Саркисјан.

14:40 28.09.2020

Белорусија је спремна да учини све да подстакне дијалог Јерменије и Азербејџана и помогне у изналажењу решења за сукоб у Нагорно-Карабаху, саопштило је Министарство спољних послова.

„Не само што позивамо, већ и искрено молимо Азербејџан и Јерменију, које су наши важни партнери, да обуставе борбене операције и пронађу начин ка мирном решењу, укључујући и путем Минск групе ОЕБС-а. Спремни смо да подстакнемо дијалог у том или неком другом формату који сматрају прикладним“, навело је у саопштењу белоруско министарство.

Министарство спољних послова Белорусије је истакло да је сада најважније „што је пре могуће прекинути крвопролиће“ и сачувати људске животе.

14:03 28.09.2020

Министарство одбране непризнате републике Нагорно-Карабах саопштило је да је данас на линији раздвајања погинуло 28 њихових војника.

На сајту Министарства наведена су имена погинулих.

Рано јутрос је било саопштено да је од избијања ескалације број погинулих достигао 31.

13:25 28.09.2020

Европска унија позвала је сукобљене стране у Нагорно-Карабаху да учине све да би се спречио нови рат и, како је саопштио портпарол Уније Петер Стано, избегло страно мешање.

Стано је рекао да ескалација у Нагорно-Карабаху представља озбиљну опасност по регионалну стабилност.

ЕУ је, такође, позвала све регионалне силе да помогну да се оружани сукоб заустави.

Застава ЕУ - Sputnik Србија
13:04 28.09.2020

Немачка влада је оценила да је ситуација у Нагорно-Карабаху веома опасна и позвала Јерменију и Азербејџан да неодложно прекину борбене операције, користећи механизме Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Немачка позива две стране да обнове преговоре, изјавио је портпарол владе у Берлину Штефен Зајберт, указујући на Минску групу ОЕБС-а.

Истовремено, портпаролка немачког Министарства спољних послова је навела да је Берлин, преко својих амбасада, у контакту са обе стране.

Немачка застава - Sputnik Србија
12:29 28.09.2020

Председник Азербејџана Илхам Алијев негирао је да је Турска послала војнике из Сирије у Азербејџан као испомоћ у сукобу са јерменском војском у региону Нагорно-Карабах.

„Гласине о распоређивању војника из Сирије у Азербејџан су још једна провокација јерменске стране и потпуна бесмислица“, рекао је саветник председника Хикмет Гаџијев, пренео је Танјуг.

11:55 28.09.2020

Амбасадор Јерменије у Русији Вардан Тогањан изјавио је да Турска пребацује борце из Сирије у Нагорно-Карабах. Како каже, те групе већ учествују у борбама у том региону.

„Према нашим информацијама у последње време Турска је из Сирије у Азербејџан пребацила око 4.000 бораца“, рекао је амбасадор.
Дипломата додаје да је тешко одредити национални састав тих група.

Министарство одбране Азербејџана је са своје стране саопштило да се на јерменској страни боре људи „који су пристигли из Сирије и других земаља Блиског истока“.

У Нагорно-Карабаху јуче су обновљени сукоби. Азербејџан и Јерменија се међусобно оптужују за покретање борбених дејстава. Борбе и даље трају.

11:52 28.09.2020

Јерменска страна објавила је видео-снимак на којем се види оборена беспилотна летелица азербејџанских оружаних снага.

Како се наводи, реч је о дрону турске производње „Бајрактар“ чије су остаци били расути по пољу. Локално становништво је сакупило остатке.

Дрон је оборен јуче код јерменског града Варденис.

У Нагорно-Карабаху је јуче ујутро дошло до ескалације сукоба. Две стране се међусобно оптужују за покретање борбених дејстава.

Азербејџан тврди да су снаге јерменске војске отвориле ватру дуж линије раздвајања и да је било погинулих међу цивилима, док у Јерменији кажу да је Карабах био изложен ваздушним и ракетним нападима и да су њихове снаге срушиле два противничка хеликоптера и три беспилотне летелице.

11:51 28.09.2020

Представник за медије јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан је на брифингу за новинаре оптужио Азербејџан да су наставили са артиљеријском ватром по насељима у региону Нагорно-Карабаха.

„Управо сада у току је артиљеријски напад на град Мартакерт“, навео је он, додајући да се цивилно становништво за сада не евакуише.
Он је изнео и нове податке о броју рањених међу припадницима снага непризнате републике Нагорно-Карабах  – 200.

Један број рањених пребачен је у болнице у Јеревану, додао је он.

С друге стране, Државно тужилаштво Азербејџана изнело је податке о броју рањених цивила.

Према њиховим наводима тај број је достигао 26.

11:48 28.09.2020

У Азербејџану је проглашена делимична мобилизација због најновијих сукоба у Нагорно-Карабаху.

Одлуку је потписао председник Илхам Алијев.

У региону Нагорно-Карабаха јуче су избили нови сукоби због чега су још јуче у непризнатој истоименој републици али и у Јерменији проглашени ратно стање и општа мобилизација.

У Бакуу су јуче првобитно саопштили да нема потребе за мобилизацијом јер је војска потпуно опремљена.

У међувремену, Алијев је такође прогласио ратно стање које је ступило на снагу од поноћи. У Бакуу и читавом низу других градова уведен је полицијски час.

11:45 28.09.2020

Азербејџанско Министарство одбране објавило је на Јутјубу видео-снимак напада на јерменске тенкове у Нагорно-Карабаху.

„Још два тенка оружаних снага Јерменије уништила је паљба наших јединица“, наводи се у опису видеа.
У Нагорно-Карабаху јуче су избили нови сукоби, а Баку и Јереван се међусобно оптужују за покретање борбених дејстава. Такође, значајно се разлику и подаци две стране о броју погинулих и рањених у противничким редовима.

Борбе су настављене и данас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала