Отворено 65. Стеријино Позорје у Новом Саду

© Фото : Новости: Дарко ДозетСтеријино позорје
Стеријино позорје - Sputnik Србија
Пратите нас
Беседом глумице Бранке Петрић „Ја сам живео, очигледно да сам још жив и сигурно ћу и даље живети“ у име Јована Стерије Поповића, отворено је 65. Стеријино Позорје у Српском народном позоришту (СНП) у Новом Саду.

„Глумци стижу и пристижу, а видим, на нашу радост, да сте пристигли и ви, драга публико, значи Позорје може да почне“, поручила је Бранка Петрић на старту позоришне смотре, које се одржава под слоганом „Стварност - чуднија од маште“.

Међународни позоришни фестивал домаће драме био је одложен због пандемије, јер сваке године традиционално почиње у мају.

Главни програм је кренуо представом „Смедерево 1941“ као ауторски пројекат редитељке Ане Ђорђевић, у продукцији СНП-а, о страдању глумаца у Другом светском рату.

На Позорју је отворена изложба „Сцена, маска, костим, лутка“, уприличен је округли сто о представи која је отворила фестивал, а одржано је и јавно читање радова студената драматургије Академије уметности Нови Сад.

У конкуренцији за награде наћи ће се представе: „За све је крив Густав“ Кокана Младеновића (Деже Костолањи, Суботица), „Семпер дием“ Ђорђа Лебовића, у режији и драматизацији Горчина Стојановића (Народно позориште Сомбор), „Радничка хроника“ Петра Михајловића, у режији Вељка Мићуновића (НП Суботица), „Маратонци трче почасни круг“ Душана Ковачевића, у режији Паоло Мађелија (Мађар синхаз, Будимпешта) и „Лепа Брена проџект“ групе аутора (Битеф театар), у режији Владимира Алексића.

У жирију су Алмир Башовић, као председник и чланови - Игор Бурић, Јелена Мијовић, Жељко Хубач и Роберт Ленард.

Позорје ће трајати до 4. октобра, када ће у част награђених бити изведена представа „Сјећаш ли се Доли Бел“ Абдулаха Сидрана, у режији и адаптацији Кокана Младеновића, из Камерног театра 55 из Сарајева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала