Камбоџа стоји у реду за руску вакцину „Спутњик V“

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаЛаборант испитује вакцину против ковида 19 у Центру за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја"
Лаборант испитује вакцину против ковида 19 у Центру за епидемиологију и микробиологију Гамалеја  - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Камбоџе Хун Сен обратио се Русији са захтевом за куповину руске вакцине „Спутњик V“, али је захтев можда касно стигао, јер су државе од Русије већ наручиле до милијарду доза лека, саопштио је портал „Кмер тајмс“

Хун Сен је молбу предао приликом прошлонедељног састанка са амбасадором Русије у Камбоџи Анатолијем Боровиком.

С обзиром да се Камбоџа прилично касно обратила Русији у поређењу са неким другим земљама, њено место у реду за вакцине неће бити прво, а шанса да се „помакне“ на листи за Камбоџу могућа је само захваљујући политичкој вољи лидера, пише „Кмер тајмс“.

Руска вакцина „Спутњик V“ - Sputnik Србија
Русија испоручује Непалу 25 милиона доза вакцине против короне

Међутим, Камбоџа би могла постати једна од првих на реду за другу вакцину против вируса корона која се развија у Русији, додаје се у саопштењу.

Позивајући се на изворе у Москви, лист наводи да Камбоџа има добре шансе да уђе у првих десет земаља које ће примити од Русије вакцину припремљену у септембру за тестирање на добровољцима у Новосибирском центру за вирологију и биотехнологију „Вектор“.

У Камбоџи је од почетка епидемије оболело од вируса корона 276 особа, смртни случајеви нису забележени. Без обзира на добру епидемиолошку ситуацију Камбоџа страхује од нових таласа епидемије.

Министарство здравља Русије раније је регистровало прву вакцину на свету за превенцију ковида 19, коју је развио Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ и произвео заједно са Руским фондом за директне инвестиције. Вакцина је названа „Спутњик V“.

Председник Фонда Кирил Дмитријев је саопштио да је Фонд добио захтев од преко 20 земаља за куповину милијарде доза руских вакцина против ковида 19. Русија је склопила споразуме са пет држава, које ће производити 500 милиона доза вакцина годишње.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала