Вечити дерби као из вица: Делије и Гробари са маскама, на пристојној удаљености, тапшу...

© AP Photo / Eranga JayawardenaТрибине
Трибине - Sputnik Србија
Пратите нас
Публика на стадионе у Србији могла би се вратити 17. октобра и то на највећи спортски догађај – фудбалски „вечити дерби“ између Црвене Звезде и Партизана. Широм Европе, публика је већ почела да се враћа на спортска борилишта, наравно, у мањем броју и уз поштовање епидемиолошких мера.

Уз то, утакмица европског Супер купа између Бајерна и Севиље одиграна је пред публиком у Будимпешти, али је у продају било пуштено 30 одсто карата, а сви посетиоци спектакла уз улазницу су морали да приложе негативан тест на вирус корона, не старији од три дана.

Из Европске фудбалске федерације (УЕФА) стижу, за сада незванични гласови, да би се утакмице у групној фази Лиге Шампиона и Лиге Европе могле играти пред публиком, уз поштовање епидемиолошких мера.

Како би изгледао вечити дерби у Србији

Кад је реч о евентуалном повратку публике на српске стадионе, бивши начелник епидемиологије на ВМА, пуковник др Радован Чеканац, координатор кризног штаба за Краљево каже за Спутњик да би се одређен број гледалаца могао вратити на стадионе, али уз поштовање свих мера.

„Али, познајући менталитет навијача, оних најзагриженијих, чисто сумњам да ће те мере бити испоштоване. Ја бих био за публику уз поштовање мера, али ко ће контролисати навијаче Звезде и Партизана? Чињеница је да су ти блиски контакти, галама, навијање, представљају ризик, мада код нас је сад мањи број случајева, али довољан је један који у својој околини може да зарази неколико људи“, истиче саговорник Спутњика.

Чеканац додаје да спортски догађаји без публике немају смисла и истиче да у Француској, у којој је епидемиолошка ситуација неповољна, публика посећује спортске догађаје попут Ролан Гароса.

Кад је реч о дербију одиграном летос који је, наводно, довео до пораста броја заражених вирусом корона, Чеканац каже да је то недоказана прича. Међутим, велика окупљања попут свадби и венчања или прославе Бајрама у Новом Пазару били су узрок „другог таласа“ повећања броја заражених.

Свака одлука подложна промени

Спортски новинар Александар Остојић, уредник портала „Кош магазин“ каже да има утисак да је свака одлука подложна промени од дана до дана, тако да „оно што важи данас, не мора да значи да ће важити за седам дана, било где у Европи“.

© REUTERS / LASZLO SZIRTESIЗа утакмицу европског Супер купа између Бајерна и Севиље у Будимпешти у продају је било пуштено 30 одсто карата, а сви посетиоци су морали да приложе и негативан тест на вирус корона.
Вечити дерби као из вица: Делије и Гробари са маскама, на пристојној удаљености, тапшу... - Sputnik Србија
За утакмицу европског Супер купа између Бајерна и Севиље у Будимпешти у продају је било пуштено 30 одсто карата, а сви посетиоци су морали да приложе и негативан тест на вирус корона.

Он упозорава да је у великој опасности одржавање кошаркашке АБА лиге, која се игра у пет држава – Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији, и то због путовања.

„Путовања су тренутно могућа, негде може да се уђе без, негде са тестом, али сетимо се, летос је било потпуно забрањено ући из Србије и у Црну Гору, и у Хрватску и у Словенију. Ако се то понови током ове сезоне, а може да се понови, онда ће цела лига да падне у воду. Нема путовања – нема утакмица. Исто се односи и на фудбал и на кошаркашку Евролигу и на Еврокуп“, каже Остојић.

Полупразне трибине – слаба привилегија

Кад је реч о кошарци, клубови који се такмиче Евролиги из Русије, Француске, Италије и Литваније моћи ће да играју пред публиком. У Русији и Литванији дозвољено је да половина капацитета хала буде попуњена, у Италији четвртина седећих места, а у Француској да буде до 1.000 гледалаца

Према Остојићевом мишљењу, клубови из те четири земље на неки начин ће бити привилеговани, али мали број гледалаца на трибинама неће бити одлучујући.

„Публика направи атмосферу кад је пуна хала или пун стадион, кад су збијени, кад дишу једни другима у врат и заједно певају и бодре, а кад су раштркани на по два – три метра то није та атмосфера, тако да то може нешто мало да буде предност, али не одлучујућа, сигурно“, закључио је Остојић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала