Зашто фини људи некада раде лоше ствари на послу

© Фото : flickrБизнисмен
Бизнисмен - Sputnik Србија
Пратите нас
Фини људи свакодневно обављају лоше ствари у име своје компаније: отпуштања, финансијске преваре, ускраћивање здравствене заштите, тиранија над колегама. Међутим, за то постоји разлог, закључили су истраживачи са холандског Института за неурологију.

Ново истраживање у часопису „NeuroImage“ показало је да када људи извршавају наредбе имају мање емпатије и мање осећаја кривице.

Истраживачи су учеснике сместили у собу за магнетну резонанцу и наредили им да изазову болни шок на нечијој руци или су им дозволили да сами одлуче да ли ће то да ураде, понекад за новац.

„Открили су да су учесници упутили више шокова када су им дата упутства као и да су „делови мозга повезани са емпатијом били мање активни када су се повиновали наредбама у поређењу са слободним деловањем“, каже водећи аутор истраживања Калиопи Лумпа из Института Social Brain Lab, преноси bizzlife.rs.

„Такође смо приметили да је извршавање наредби смањило активност у деловима мозга који је повезан са осећајем кривице“.

Да наизглед фини људи чине заиста грозне радње по наређењу одавно је познато – толико да је ова појава добила и свој назив, „злочин из послушности“.

Људи су много спремнији да овакво лоше понашање спроводе на послу него у приватном животу, и многи наизглед не размишљају двапут када раде лоше ствари.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала