Бивши вођа ОВК нуди јемство од 1.000 евра да га пусте из Хага

© Фото : FB/Ditari Express Акција хапшења ветерана ОВК
Акција хапшења ветерана ОВК - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбрана Хиснија Гуцатија, председника Удружења ратних ветерана тзв. ОВК, који је оптужен и спроведен у Хаг због сумње да је застрашивао сведоке, понудила је јемство од 1.000 евра за његово пуштање на слободу.

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова најавио је данас да ће у кратком року размотрити предлог за пуштање на слободу Гуцатија уз јемство.

Грб  терористичке организације ОВК - Sputnik Србија
Шеф ветерана ОВК иза решетака у Хагу, оптужен за застрашивање сведока, одмазду

Указао је међутим да ће у складу са процедуром најдаље на свака два месеца преиспитивати разлоге за Гуцатијев притвор, било по сопственој иницијативи или на захтев његових бранилаца или тужилаштва.

Гуцати, који се терети за застрашивање сведока, претходно је рекао да полиција није морала да га хапси, јер би се сам јавио на позив суда, док је његов адвокат предложио суду да га у току истраге, пусти на привремену слободу уз јемство.

Понудио је јемство од 1.000 евра, уз одузимање пасоша и налог да се свако вече јавља локалној полицији у Скендеру, месту где живи са бројним члановима породице.

Такође је подсетио да се он не терети за ратни злочин, већ за много лакша кривична дела.

Тужилаштво се противило предлогу и указало да је неопходно да Гуцати буде у пртивору, јер нема нових околности које би довеле у сумњу налог за хапшење, напротив, појавили су се „нови чињенични елементни у вези са његовим притвором“.

Процурили досијеи Тачија и Весељија, мистериозна особа оставила поруку и најавила нову испоруку

Гуцати се терети за кривична дела: застрашивање сведока, одмазду према сведоцима и повреду тајности поступка објављивањем информација из истраге и имена потенцијалних сведока.

Гуцати је ухапшен у петак на Косову, а истог дана је ухапшен и Насим Харадинај, потпредседник Удружења ветерана ОВК након чега су обојица изручени Хагу.

Харадинај се терети за иста кривична дела, а Специјализовани тужилац је пре неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и сведоке у предстојећм поступцима.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала