Лавров и Чавушоглу: Недопустиво увлачење милитаната у сукоб у Карабаху

© Sputnik / Nina Zotina / Уђи у базу фотографијаРуски министар иностраних послова Сергеј Лавров (десно) и његов турски колега Мевлут Чавушоглу
Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров (десно) и његов турски колега Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија
Пратите нас
Шефови дипломатија Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу разговарали су телефоном о ескалацији ситуације у Нагорно-Карабаху и истакли да је недопустиво увлачење милитаната из других региона у сукоб, саопштило је руско Министарство иностраних послова.
„Темељно је размотрена ескалација напетости око Нагорно-Карабаха. Министри су изразили озбиљну забринутост због актуелне оружане конфронтације и заложили за моментални прекид борбених дејстава. Истакнута је недопустивост увлачења у сукоб милитаната илегалних оружаних формација из других региона, као и захтев за максимално избалансираним корацима у погледу пружања политичко-дипломатске помоћи Бакуу и Јеревану“, наведено је у саопштењу Министарства.

Истовремено, потврђена је спремност за тесну координацију акција Русије и Турске ради стабилизације ситуације, како би се решавање нагорно-карабашког конфликта што пре вратило у мирни преговарачки колосек.

Визит президента РФ В. Путина в Турцию - Sputnik Србија
Турска предложила Русији: Решимо сукоб у Нагорно-Карабаху „опробаном методом“

„С руске стране скренута је пажња на напоре које предузимају копредседавајући Минске групе ОЕБС-а, укључујући заједничку изјаву председника Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске, дату 1. октобра 2020. године“, истакао је МИП Русије.

Раније су председници Русије, САД и Француске усвојили изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп позвали су на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала