Сукоби у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија

Из минута у минут: Јереван о губицима Бакуа: 450 погинулих, оборена три авиона, хеликоптер...

Пратите нас
Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан саопштио је да Азербејџан поново користи касетне бомбе за гранатирање Нагорно-Карабаха.

Раније је Ованисјан изјавио да је азербејџанска војска пребацила у Нагорно-Карабах нове снаге и кренула у офанзиву. Министарство је додало да су јерменске снаге обориле три војна авиона Азербејџана.

„Ноћас су вођене жестоке борбе“, написао је Ованисјан на Фејсбуку.

Портпаролка Министарства Шушан Степањан прецизирала је да су се борбе водиле у северном и јужном правцу контакт линије.

„Непријатељ је концентрисао велике снаге на ова крила и прешао у офанзиву. Јерменске јединице заустављају напредовање непријатеља, наносећи му велике губитке“, саопштила је Степањанова на Фејсбуку.

Са своје стране, председник непризнате Републике Нагорно-Карабах Араик Арутјуњан рекао је да се заједно са јединицама специјалних снага упутио на прву линију фронта.

„Дуж читаве линије додира воде се тешке борбе различитог интензитета. Градови, међу којима и главни град Степанакерт, изложени су артиљеријском гранатирању. Нација и домовина је под претњом... Сходно томе, заједно са јединицама за специјалне намене, крећем према првој линији како бих учествовао у борби, јер ћу на првој линији бити кориснији него у позадини“, написао је Арутјуњан на својој страници на Фејсбуку.

Министарство одбране Азербејџана раније је саопштило да су оружане снаге ове земље заузеле нова упоришта на контакт линији у Карабаху.

„Трупе азербејџанске војске, успешно напредујући у назначеним правцима, заузеле су нова упоришта и очистиле територију од непријатеља. Током борбених дејстава уништена је значајна количина људства, војне и друге технике, као и непријатељског наоружања“, наводи се у саопштењу прес-службе Министарства одбране Азербејџана.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:54 03.10.2020

Јерменски премијер поново је разговарао телефоном с немачком канцеларком Ангелом Меркел о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Ово је њихов трећи телефонски разговор од ескалације сукоба 27. септембра.

Како је саопштила јерменска влада, Пашињан је обавестио Меркелову о тренутним борбеним дејствима у региону, учешћу Турске и навео доказе о томе да Турска пребацује плаћенике и исламисте у Азербејџан.

Меркелова је истакла значај прекида ватре и обнављања преговора у складу са изјавом копредседавајућих Минске групе ОЕБС.

22:44 03.10.2020

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су оружане снаге те земље уништиле четири тенка јерменске војске у Нагорно-Карабаху.

Поред тога заплењена су још три као трофеји, наводе у Министарству.

 

21:59 03.10.2020

Војска Карабаха има сигурну контролу над ситуацијом на линији раздвајања у Нагорно-Карабаху, изјавила је портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан.

„У овом тренутку дуж читаве линије воде се борбе за позиционирање. Јединице војске Карабаха настављају да са сигурношћу контролишу ситуацију“, написала је она на Фејсбуку.

Степањан је додала и да је Степанакерт, престоница непризнате Републике Нагорно-Карабах, вечерас изложен ракетном нападу.

19:14 03.10.2020

Турски новинари који извештавају о сукобима у Нагорно-Карабаху нашли су се на удару артиљеријске ватре са стране Јерменије, преноси агенција Анадолија.

То се, како наводе, догодило у Тертерској области а међу новинарима су били извештачи Анадолије, ТВ ТРТ и агенције ИХА, који су прошли без повреда.

 

18:07 03.10.2020

У престоници непризнате Републике Нагорно-Карабах огласила се сирена за ваздушну опасност.

Као и претходних дана у граду је потпуни мрак, јер грађани искључују светло како би омели противника при циљању.

Према наводима очевидаца, недалеко од града чуло се неколико експлозија.

18:01 03.10.2020

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да су оружане снаге његове земље заузеле село Мадагиз на линији раздвајања у Нагорно-Карабаху.

„Азербејџанска војска је данас поставила азербејџанску заставу у Мадагизу. Мадагиз је наш, Карабах – то је Азербејџан“, написао је он на Твитеру.

16:55 03.10.2020

Портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан саопштила је да су снаге ПВО армије одбране Нагорно-Карабаха обориле азербејџански хеликоптер.
Она је такође навела да је армија одбране Нагорно-Карабаха приликом напада на јединицу оружаних снага Азербејџана „уништила велики број наоружања и људства“.
Дописник Спутњика јавља да су се у престоници непризнатог Нагорно-Карабаха - Степанакерту чуле још две артиљеријске експлозије.
У Степанакерту су експлозије одјекивале и јутрос.

15:08 03.10.2020

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан саопштио је да је извршен напад на јединицу оружаних снага Азербејџана у Нагорно-Карабаху.

Tом приликом је, како је рекао, уништено на десетине оклопних возила.

14:52 03.10.2020

Армија одбране Нагорно-Карабаха је током претходног дана изгубила 51 војника који су убијени у сукобу, наводи се на сајту Министарства одбране непризнатог Нагорно-Карабаха.

14:40 03.10.2020
14:29 03.10.2020

Мештани Степанакерта, углавном жене и деца, одлазе из главног града непризнате републике у Јерменију након неколико артиљеријских напада на град.

Они се окупљају у центру града. Међу избеглицама је много инвалида и старијих људи. Они говоре да се боје и да је боље да иду из града, пошто су у граду остали само мушкарци.

   

12:31 03.10.2020

Јерменске снаге покренуле су контраофанзиву на једном делу фронта у Нагорно-Карабаху, саопштила је портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан.

„Армија одбране Карабаха успела је да обузда велику офанзиву коју је започео непријатељ. У једном од праваца наше снаге су кренуле у контраофанзиву. На осталим странама воде се упорне борбе“, написала је она.

11:33 03.10.2020

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан објавио је фотографију турске гранате испаљене на област Варденис у Јерменији.  

Граната је испаљена према селу Кут Вардениског региона.

 

10:53 03.10.2020

Портпарол Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан саопштио је да војне операције Азербејџана у Нагорно-Карабаху могу довести до еколошке катастрофе.

„Оружане снаге Азербејџана су прешле на нападе помоћу ракета дугог домета којима гађају цивилну инфраструктуру, чије уништавање може довести до еколошке катастрофе“, написао је Ованисјан на Фејсбуку.

09:55 03.10.2020

У центру главног града Карабаха, Степанакерту, чују се експлозије, јавља дописник Спутњика.

Судећи по звуцима, експлозије се чују са периферије града или из предграђа.

„Оружане снаге Азербејџана започеле су гранатирање Степанакерта. Гранатирање је и даље у току. Има рањених. Једна од граната експлодирала је у близини центра града, до сада су се чуле две експлозије“, саопштило је Министарство спољних послова на свом каналу на Телеграму.

09:21 03.10.2020

Начелник прес-службе Министарства одбране Азербејџана, пуковник Вагиф Даргјахли, изјавио је да током борби на линији додира у Карабаху није оборен ниједан борбени авион азербејџанског ваздухопловства.

„Данас је јерменска страна поново ширила дезинформације о наводно обореним авионима и беспилотним летелицама азербејџанског ваздухопловства. Још једном понављамо да није оборен ниједан борбени авион ратног ваздухопловства Азербејџана. Напротив, азербејџанске ударне беспилотне летелице настављају да уништавају војну технику јерменских оружаних снага. Снимци борбених дејстава наших дронова редовно се представљају јавности. Ширењем лажних информација о губицима Азербејџана представници Министарства одбране Јерменије покушавају да попуне информациону празнину о борбеним дејствима“, рекао је Даргјахли за Спутњик.

09:04 03.10.2020
07:46 03.10.2020

Портпарол Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан саопштила је да је у Карабаху оборен авион азербејџанског ратног ваздухопловства.

„На јужном правцу линије додира у 8.25 (6.25 по средњоевропском времену) уништен је непријатељски авион“, написала је Степањанова на Фејсбуку.

Касније је представник Министарства одбране Арцрун Ованисјан саопштио да су уништена још два авиона.

„Још два авиона уништена пре 10 минута, тешке борбе се настављају“, написао је Ованисјан.

07:27 03.10.2020
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала