Нагорно-Карабах позива међународну заједницу да призна независност Републике

© SputnikВојници карабашке армије на линији разграничења у Нагорно-Карабаху
Војници карабашке армије на линији разграничења у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова непризнатог Нагорно-Карабаха позвало је међународну заједницу да призна независност Републике у светлу погоршања ситуације у региону.
„Позивамо међународну заједницу да призна независност Нагорно-Карабаха како би се грађанима земље обезбедила права на живот и миран развој. У тренутним условима међународно признање Арцаха је једини ефикасан механизам за успостављање мира и безбедности у региону“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство спољних послова непризнатог Нагорно-Карабаха такође поздравља напоре лидера земаља-копредседавајућих Минском групом ОЕБС-а и међународне заједнице „који су углавном усмерени на хитан прекид оружане агресије Азербејџана и деескалацију напетости“.

„Све захтеве и позиве међународне заједнице цинично одбацује тројни савез Турске, Азербејџана и терористичких организација“, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да је „велики оружани напад“ Азербејџана праћен „озбиљним кршењем међународног хуманитарног права, као и закона и обичаја примењиваних током оружаних сукоба“.

Министарство наводи да „азербејџанско-турске оружане формације намерно гранатирају градове, села и цивилне објекте“, истакавши да „међу цивилима има много жртава“.

Читајте на Спутњику најновије информације о сукобу у Нагорно-Карабаху.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала