Има ли снова у транзицији која траје деценијама, а изгледа као да није ни почела

© Фото : Звездара театарЕкипа представе „Берачи снова“
Екипа представе „Берачи снова“ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Берачи снова“ је горка комедија о нама, који волимо да живимо прошлост, да маштамо о будућности, а садашњост готово да избегавамо. Она даје занимљив поглед како се на психу људи прелама болан транзициони период који код нас траје већ 30 година, а изгледа као да није ни почео, каже Божидар Ђуровић о новој представи коју режира у Звездара театру.

Болна транзиција дуга три деценије

У Звездара театру су настављене читајуће пробе новог комада које су у марту прекинуте због пандемије.
Реч је о праизведби драме Владимира Ђурђевића, младог и афирмисаног писца и сценаристе.

Према његовом тексту од 2014. године у Звездара театру се игра представа „Бајка о позоришту“, док је у Београдском драмском позоришту био постављен његов комад „Не играј на Енглезе“.

„Комад 'Берачи снова' је веома интригантан и занимљив у редитељском смислу, и врло изазован за глумачку екипу, са лепо написаним улогама. Говори о историји једне породице са посебним освртом на период транзиције - преласка из једног у други друштвени систем. Пружа веома занимљив поглед на то како се на душу и психу тих људи преламају друштвене промене и тај болан транзициони период који код нас траје већ 30 година, а изгледа као да није ни почео“, истиче за Спутњик редитељ Божидар Ђуровић.

© Фото : Рајко Р. КаришићБожидар Ђуровић
Има ли снова у транзицији која траје  деценијама, а  изгледа као да није ни почела - Sputnik Србија
Божидар Ђуровић

Он појашњава да је реч о традиционалној породици која није успела да препозна време у коме живи па је одлучила да се бави производњом малина.

„У све то је ушла са старим навикама стеченим у социјализму и њихов рад је био до те мере изигран и злоупотребљен да на крају видимо да се у овим временима радом не може постићи ништа. Из те тачке гледишта комад је врло актуелан и надам се да ће бити веома комуникативан“, наглашава Ђуровић који је на сцену Звездара театра пре више од 10 година поставио представу „Вечера будала“.

„Берачи снова“ дубоко трагичан комад

Он каже да су „Берачи снова“ добоко трагичан комад.

„Ако погледамо начин на који га ми сценски оживљавамо требало би да буде горка комедија о нама, нашим наравима и навикама. Ми волимо да живимо прошлост и маштамо о будућности, а садашњост готово да избегавамо“, истиче Ђуровић.

Хумор је ипак незаобилазан

„Биће веома духовита представа. Ја најчешће радим комедије и трагикомедије. То ми је најблискији поглед на свет. Те судбине обичних, малих, до недавно срећних и вредних, људи биле су нам велики изазов да кроз њих уметнички говоримо о овом времену о коме немамо ниједну лепу реч“, објашњава Ђуровић.

У глумачкој подели су Хаџи Ненад Маричић, Биљана Ђуровић, Бојана Стојковић, Стефан Јевтовић, Бранислав Томашевић, Иван Јевтовић и Јоаким Тасић.

„Пандемија нас је у марту прекинула у раду па смо после шест месеци наставили са малом изменом у глумачкој подели, јер је Марко Гверо имао обавезе око снимања серија и филмова. Уместо њега играће Бранислав Томашевић, глумац Народног позоришта“, наводи Ђуровић.

Премијера представе „Берачи снова“ требало да буде 6. новембра, уколико, како каже редитељ, пандемија не поремети планове.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала