Инвестициона прилика деценије: Тржиште које би могло да вреди 12 билиона долара

CC0 / пиксабеј / Екологија
Екологија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Инвеститори увек сањају о јединственим могућностима које би њихова мала улагања претвориле у великог дива, чиме би постали милионери. Судећи према извештају инвестиционе банке „Голдман Сакс“, велики потенцијал раста назире се у еколошки прихватљивим технологијама, односно у тзв. зеленом водонику.

То би, као се наводи, могло да постане тржиште вредно око 12 билиона долара до 2050. године. С обзиром на велике изгледе за раст, улагачи би требало помно да прате развој догађаја, јер такву прилику не би требало пропустити, истичу у „Голдман Саксу“.

Зелени водоник — технологија великог потенцијала

Технологијом под називом „зелени водоник“, води се додају електролити и користи се енергија која се добија искључиво на прихватљив начин за животну средину. Указују да се тим поступком раздваја атом водоника од два атома кисеоника и да је водоник идеална замена за горива без емисија.

За сада су трошкови поступка још увек врло високи јер троше пуно енергије. У сваком случају, трошкови обновљивих извора већ се брзо копирају, чинећи зелени водоник све приступачнијим и занимљивијим решењем.

Копенхаген - Sputnik Србија
Копенхаген ће до 2025. године постати први карбонски неутралан град
Због свестраности водоника и пада трошкова, „Голдман Сакс“ верује да технологија која се на томе темељи има огроман потенцијал. Стога очекују да ће зелени водоник постати највећи потрошач енергије у Европи, што је тренутно у првом плану његовог развоја.

То би истовремено удвостручило потребу за енергијом на старом континенту, што је добра вест за програмере и добављаче енергије из обновљивих извора. Такође, постоји могућност обнове постојеће енергетске инфраструктуре која укључује цеви за плин и топлотну енергију.

Када се планови и развојни потенцијал у Америци и Азији придруже европској иницијативи, тржиште „зеленог водоника“ добија на вредности, пренео је портал „Сеебиз“.

Међу водећим компанијама у развоју је и америчка компанија „НекстЕра“, а главна финансијска директорка је уверена да ће њихова технологија бити кључна за будућност без емисија.

„Посебно смо одушевљени дугорочним потенцијалом зеленог водоника“, навела је она.

Наравно, много тога зависи од пада трошкова таквих технологија, али улагачи ће сигурно помно пратити то подручје због великог потенцијала за раст.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала