Лек против короне расте у Херцеговини?

Пратите нас
Истраживање научника немачког Института Макс-Планк показало је да су екстракти слатког пелина активни против вируса САРС-ков-2 и да могу помоћи оболелима од короне. Ова лековита биљка у Херцеговини често расте као самоникла, а почела је да се узгаја и на биооснови.

Петар Михић из Љубиња једини у БиХ на органски узгаја управо слатки пелин, вишеструко лековиту биљку која се деценијама употребљавала као лек против маларије.

"Када се у Херцеговини пре неколико година масовно почело садити смиље, које је, такође, лековита биљка, ја сам желео да узгајам нешто другачије. Читао сам да се у кинеској традицији посебно ценио пелин у лечењу канцерогених обољења и годинама истражујем како постићи најбољи квалитет у најбољим условима узгајања ове специфичне биљке. И тако је почела моја авантура са органским узгајањем слатког пелина - каже Петар Михић.

Др. мед. спец Андреа Јурић за Дојче Веле каже да су се са могућим позитивним учинцима слатког пелина у лечењу ковида 19 лекари упознали током пандемије

"Упозната сам с чињеницом да су људи с ових простора конзумирали чај од слатког пелина и пријављивали позитивне учинке у свим фазама инфекције ковида 19. Сматрам да би било веома корисно спровести додатне клиничке студије по овом питању", каже Јурићева.

Иначе, листови биљке слатког пелина најбољу антивирусну активност показали су код екстракције с чистим етанолом или дестилованом водом, али и додавањем кафе.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала