Ауторке изложбе мозаика: Ми припадамо Византији, она је видљива на сваком кораку

© Sputnik / В. ЛапчевићДошаптавање
Дошаптавање - Sputnik Србија
Пратите нас
Припадамо византијској култури, на њој се темељи и наша уметност, то је окружење у којем смо одрасли. Ту културу видимо на сваком кораку, пре свега у техници мозаика, каже за Спутњик Снежана Вујнов.

Као једна од чланица уметничке групе „Искорак“, Снежана је и једна од ауторки изложбе мозаика „Дошаптавање“ која је недавно отворена у галерији Див Арт.

„У Србији има много изузетних мозаичара који баштине нашу историју“, објашњава Снежана. „Византијску културу, на којој се наша уметност темељи, видимо на сваком кораку, а пре свега видимо је у техници мозаика.“

© Sputnik / В. ЛапчевићСнежана Вујнов, чланица групе Искорак
Ауторке изложбе мозаика: Ми припадамо Византији, она је видљива на сваком кораку - Sputnik Србија
Снежана Вујнов, чланица групе Искорак

„Дошаптавање“, мозаик идеја које чине целину

Изложба мозаика „Дошаптавање“, друга је самостална изложба групе „Искорак“ на којој су представљени радови седам уметница окупљених у групи око идеје заједничког искорака у стварању, начину размишљања и односу према раду. Ова изложба отуда представља и њихов својеврсни уметнички манифест. Називом „Дошаптавање“, сугерисана је и њихова међусобна блискост и упућеност током процеса стварања.

„Свака ауторка има свој тоналитет и ти тоналитети међусобно су усаглашени. Њихови радови стварају сазвучје и делови су једне целине“, каже за Спутњик Снежана Вујнов, чланица уметничке групе „Искорак“.

„Иако свака од уметница има свој сензибилитет, све нас повезује однос према камену као доминантном материјалу. Зашто камен? Зато што има енергију и нарав коју треба препознати, али пре свега зато што је материјал који има душу“, открива Снежана Вујанов.

Мозаик доживљава нову младост

Као техника која је доминантна у ликовном стваралаштву антике, а потом у ранохришћанској и византијској уметности, мозаик се дуго везивао за сакралне просторе. Међутим, последњих година овај ликовни израз доживљава нову младост.

Већина радова представљених на изложби изведени су у класичној техници мозаика. Само неколико њих представљају минијатурне инсталације/скулптуре инспирисане мозаиком. Мотиве бира сваки аутор у складу са сензибилитетом. Отуда се на изложби „Дошаптавање“ могу видети размишљања на различите теме, од реалних до оних најастрактнијих.

© Sputnik / В. Лапчевић „Цицина капија“ Милене Бајић Ђорић
Ауторке изложбе мозаика: Ми припадамо Византији, она је видљива на сваком кораку - Sputnik Србија
„Цицина капија“ Милене Бајић Ђорић

Камен води главну реч

„Мислим да ту главну реч води камен“ изричита је Снежана Вујнов која додаје да иако су све теме заступљене, апстракција је доминантна.

„Апстракне теме су веома захвалне за приказивање праве природе камена, пустите да све иде својим током и тако добијате различите облилке. Код тема које су одређене и условљене предметима, камен морате да утерате у неку форму, да га сведете на одређени облик и величину. Апстрактне теме немају такве условљености и због тога на најлепши начин могу да истакну камен“, закључује Вујанова.
© Sputnik / В. ЛапчевићРад Наташе Јасен Томић
Ауторке изложбе мозаика: Ми припадамо Византији, она је видљива на сваком кораку - Sputnik Србија
Рад Наташе Јасен Томић

Групу Искорак чине Наташа Јасен Томић, Милена Бајић Ђорић, Мирјана Петричевић, Нада Алексић, Весна Ристић, Катарина Рогулић и Снежана Вујнов. Ауторке су у досадашњем раду појединачно учествовале на више групних и самосталних изложби. „Дошаптавање“ је њихова друга заједничка изложба и биће отворена у галерији Див Арт до 10. октобра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала