Бугарски град Балчик забранио изградњу 5Г мреже

© Depositphotos.com / MarkoAliaksandr5Г мрежа
5Г мрежа - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бугарски град Балчик одлучио је да затражи мораторијум на 5Г мрежа после петиције грађана, извештава Бугарска национална телевизија. Забрана ће бити на снази годину дана.

Петицију против 5Г мрежа је потписало више од две стотине људи. Према речима Маријана Попова, који је организовао прикупљање потписа, још увек није доказано да је технологија безопасна. Изразио је наду да ће слична забрана бити уведена и у другим градовима и да ће држава спровести неопходна научна истраживања која ће доказати безбедност 5Г мреже.

Хуавеј - Sputnik Србија
Амерички рецепт: „Хуавеј“ за Словенију високо ризичан

„На ову тему постоји доста европских истраживања која наговештавају да постоји потенцијална штета код дуже употребе 5Г мрежа. Верујемо да као грађани не можемо адекватно да проценимо да ли је то добро или лоше за здравље људи. Боље је сачекати, јер је Бугарска још увек далеко од коришћења 5Г мрежа у пуном капацитету. Имамо велики број научно утемељених материјала који кажу да фреквенција таласа може оштетити ћелије“, рекао је Попов.

Грађани сматрају да прво Европа мора да прође неопходна тестирања, а онда ће се томе придружити и Бугарска, додао је иницијатор петиције.

„Сматрам да је ово разуман захтев са становишта чињенице да у Бугарској не постоје независни регулатори. Дати прилику да се спекулише на тему неке технологије и злоупотребљава ова тема ради финансијске добити у најкорумпиранијој земљи Европске уније - мислим да је прерано за то“, рекао је члан администрације града Балчик Владимир Лафазански.

Човек поставља застев Хрватске и САД на бандеру - Sputnik Србија
Јутарњи лист: Хрватска ће рећи не Америци

Члан администрације града, Симеон Господинов, се противи таквој забрани.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да ни Светска здравствена организација ни Европска унија нису извештавали о негативном утицају 5Г технологије. Према његовом мишљењу, до ове одлуке је дошло због незнања или прекомерне информисаности грађана мрежама чији развој нападају.

„Не поричем право наших грађана да буду забринути због нечег новог што им је непознато. Ни ја нисам упознат са овим, не знам ефекат ове технологије. Бићемо први у земљи са таквом, благо речено, сулудом одлуком, јер плашити се нечег новог знак је мрачног доба“, закључио је Господинов.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала