Настављају се протести у Киргизији: Тражи се импичмент

© AP Photo / Vladimir VoroninПротест у Бишкеку
Протест у Бишкеку - Sputnik Србија
Пратите нас
Дописник Спутњика јавља да демонстранти на централном тргу главног града Киргизије захтевају импичмент председника земље Соронбаја Женбекова.

Јутрос се на митингу центру Бишкека окупило око 200 људи, који се противе се именовању новог премијера Садира Жапарова. Протест се одржава у близини зграде владе републике. Према речима учесника, они су незадовољни именовањем Жапарова за новог премијера и захтевају да се уступи место младим политичарима.

Један од организатора рекао је да ће демонстранти деловати мирно и строго у оквиру закона.

„Већ смо се уморили од једних те истих људи у политици. Они се само замењују у кругу. Када ће се то завршити? Треба препустити управљање државом новим људима!“, рекао је активиста.

Полицијски кордон под командом команданта Бишкека Курсана Асанова налази се на 50 метара од митинга. Полиција се не меша у акцију.

Дописник Спутњика је нешто касније пренео да се на тргу „Ала-То“ окупило око 400 људи, од којих је део раније протестовао код зграде владе на „Старом тргу“. Демонстранти говоре да је председник „издао свој народ“, захтевају његов опозив и одлазак старих политичара.

Прес-служба Министарства здравља Киргизије истакла је да се број повређених у протестима повећао на 911.

Истовремено, неколико странака у Кирзији ујединило се и саопштило о формирању Координационог савета.

Протести у Киргизији

У Киргизији су у недељу одржани парламентарни избори на којима су четири странке прошле цензус. Дан касније у главном граду, Бишкеку, избили су протести присталица странака које нису прошле цензус. На челу једне од странака (Социјал-демократе Киргистана) чије су присталице изашле на улицу је Сејитбек Атамбајев, син бившег председника.

Сукоби с полицијом су трајали целу ноћ, било је више стотина повређених, а демонстранти, чији је главни захтев био поништавање избора, су у току ноћи из затвора ослободили бившег председника. Алмазбек Атамбајев је у затвору од јуна када га је суд прогласио кривим за корупцију.

Протести у Киргизији - Sputnik Србија
Киргизија: Повређено 190 полицајаца, протести не посустају /видео/

У међувремену, избори су поништени а Централна изборна комисија је саопштила да ће нови бити расписани у року од две недеље.

Истовремено, председник парламента Киргизије Дастанбек Џумабеков поднео је оставку у уторак, а исто је учинио и премијер Кубатбек Боронов. На ове ове функције су већ постављни нови људи. Поред тога, оставке су већ раније најавили губернатори четири области, градоначелник Бишкека Азиз Суракматов и низ других завничника.

Нови председник парламента је Миктибек Абдилдајев, а нови премијер је Садир Жапаров, опозиционар који је током протеста ослобођен из затвора. Он је био у затвору због тога што је током демонстрација 2013. године узео таоце, али је Врховну суд данас одбацио ту пресуду.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала