Пет најскупљих тунела у Србији: Тренутно се ради један од најзахтевнијих /видео/

© Фото : Јутјуб/ marija tralalaТунел
Тунел - Sputnik Србија
Пратите нас
Представљамо вам пет најдужих и најскупљих тунела у Србији. Најдужи почиње да се гради почиње да се гради идуће године. Радови на Фрушкогорском коридору од Новог Сада до Руме биће вредни 606 милиона евра. Дужина будућег коридора је 47,7 километара, а спојиће Коридор 10 и Коридор 4. Најзахтевнији, тунел Лаз, тренутно је у изградњи на Коридору 11.

Фрушкогорски коридор: 47 километара, 4 траке

Иришки венац, кроз Фрушку гору, са око 3.500 метара биће најдужи у Србији. Овај објекат градиће се у оквиру Фрушкогорског коридора између Руме и Новог Сада, који ће повезати три општине: Нови Сад, Ириг и Руму, а решиће и проблем проласка теретних возила преко Фрушке горе и кроз Ириг.

Фрушкогорски коридор ће званично бити брза саобраћајница од Руме до Новог Сада у дужини од 47,7 километара, која ће спојити аутопутеве ка Шиду и Суботици. Имаће четири коловозне траке ширине по 3,5 метра, али неће имати зауставне траке, због чега неће бити као класичан аутопут.

Његова изградња је важна, јер се надовезује на правац Рума - Шабац - Лозница.

Лаз: Веома захтевна саобраћајница, дуга 3 километра

Тунел Лаз кроз планину Јелицу, на Коридору 11, тренутно је у изградњи. Овај тунел налази се на деоници од Прељине до Пожеге и једна његова цев ће бити дуга 2.700, а друга 2.900 метара.

Како истичу стручњаци, овај део саобраћајнице је веома захтеван, не само због топографије и геолошких услова, већ и због тога што је потребно измештање постојећих електро-енергетских, телекомуникационих, водоводних и гасних инсталација на чак 73 локације, преноси Блиц.

Иначе, укупна дужина саобраћајнице Прељина – Пожега је 30,9 километара, од чега је на чачанској територији траса дуга 14,3 километра. Укупна вредност радова је 450 милиона евра.

Муњино брдо: Две године за пробијање

Муњино брдо је други тунел на истој деоници, између Прељине и Пожеге, која је у изградњи. Биће дуг око 2.800 метара, а према одређеним проценама његово пробијање трајаће око две године.

Скоро трећину ове трасе између Прељине и Пожеге чиниће три тунела, 35 мостова, 11 надвожњака и три петље. Ова деоница повезаће Моравички и Златиборски округ и веома је важна за бржи развој овог дела Србије и регионално повезивање.

Манајле: До сада најдужи изграђени

Манајле је са 1.804 метара тренутно најдужи изграђени тунел на ауто-путевима у Србији, а налази се на јужном краку Коридора 10, на деоници између Царичине долине и Владичиног Хана. Осим што је најдужи путни тунел у Србији, уједно се показао и као најзахтевнији за изградњу, а Коридори Србије су истицали да су радници успешно превазишли проблеме на које се током радова наилазило, услед неповољних хидрогеолошких услова.

Вредност радова на овом тунелу је 36,25 милиона евра, а тунел је опремљен најсавременијим телекомуникационим системима, саобраћајном опремом и сигнализацијом, као и видео-надзором, системом радио веза, СОС станицама, нишама за склањање возила у квару, системом за дојаву пожара, системом детекције и праћења нивоа отровних гасова у тунелу и мерењем брзине.

Тунелске цеви су међусобно повезане евакуационим пролазима, који су предвиђени за пешаке и интервентна возила.

Прогон: Један од најдужих на Коридору 10

Тунел Прогон је дугачак 1.107 метара, а налази се на обилазници око Димитровграда на источном краку Коридора 10. Овај тунел пробијен је крајем 2013. године и један је од најдужих на Коридору.

Поред тунела "Прогон" на овој деоници изграђен је још један тунел дужине око 300 метара, а вредност свих радова била је око 41 милион евра.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала