Ашот Пашињан се уписује у добровољце за рат на Карабаху - Sputnik Србија

Из минута у минут: Јерменија оборила седам дронова

Пратите нас
И данас се настављају сукоби на Нагорном Карабаху. И Јерменија и Азербејџан оптужују једни друге за гранатирања, као што и једна и друга страна јављају о успесима на фронту.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:21 08.10.2020

Оружане снаге Јерменије уништиле су седам дронова на небу изнад Јерменије, изјавила је портпаролка Министарства одбране земље Шушан Степањан.

„У периоду од 19.30 до 21.20 (од 17.30 до 19.20 по средњоевропском времену) над регионом Варденис (Јерменија) оборено је седам непријатељских дронова“, написала је портпаролка на Фејсбуку.

20:29 08.10.2020

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова истакла је да ће новинари, „чим буду у стању“, бити превезени у Јереван.

Разрушена црква Светог Христа Спаситеља у граду Шуши у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Захарова: Русија у контакту са Јерменијом у вези са рањеним новинарима
19:28 08.10.2020

Јерменска страна не планира да уништава културне знаменитости Азербејџана као одговор на нападе азербејџанске војске на цркву у Шушију, изјавио је портпарол Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан на брифингу.

„То не долази у обзир. Ово је само њихов рукопис, вековима овде живимо и он нам је познат. Свет треба да зна за то“, рекао је Ованисјан, напомињући да је још увек тешко рећи којим је оружјем гранатирана црква.

17:34 08.10.2020

Премијер Русије Михаил Мишустин разговарао је телефоном са азербејџанским колегом Алијем Асадовим и том приликом истакао неопходност стабилизације прилика у Нагорно-Карабаху, што скоријег прекида ватре и обнове дијалога.

Разговарали су и о различитим аспектима сарадње две земље.

17:10 08.10.2020
16:21 08.10.2020

Представник јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан потврдио је да је током поновног напада на цркву у Шуши у Нагорно-Карабаху рањен један страни новинар.

Новинар је пребачен у болницу.

У Информативном центру владе Јерменије наводе да је у току операција руског новинара.

У Центру се претходно рекли да је рањено неколико новинара а да је један у тешком стању.

Спутњик Јерменија јавља да су рањена три новинара.

16:08 08.10.2020

Руски новинари рањени су током напада на град Шуши у Нагорно-Карабаху, јавља Спутњик Јерменија.

„Још један напад изведен је на цркву Светог Христа Спаситеља у Шуши. Има рањених, а међу њима су и руски новинари“, наводи се у извештају.

То је други напад азербејџанских снага на ову цркву данас.

Реч је о главном храму у граду из 19. века.

Претходно је из Бакуа саопштено да њихове снаге не циљају историјске, културне и верксе објекте.

15:56 08.10.2020

Русија преговара са Јерменијом и Азербејџаном о организовању састанка министара спољних послова двеју земаља у Москви, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Предложили смо да ставимо на располагање московску платформу за организовање сусрета шефова дипломатија Русије, Јерменије и Азербејџана уз учешће копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а. Са странама одржавамо консултације о могућим датумима почетка преговора у овом формату“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

Портпаролка је нагласила да Русија наставља да предузима активне напоре у посредовању усмерене на тренутни прекид борбених дејстава у и око Нагорно-Карабаха, обнављање преговарачког процеса на основу постојећих основних принципа и међународних правних докумената.

14:30 08.10.2020

Дрон је прво дуго кружио изнад центра, војници Карабаха су га гађали, покушавали да оборе. Након тога је летелица пришла свом циљу и бацила бомбу. Није саопштено шта је било погођено.

13:42 08.10.2020

Супруга премијера Јерменије Николе Пашињана Ана Акопјан саопштила да је је њихов син кренуо на прву линију фронта у Карабах.

„Данас Ашот Пашињан, син премијера Јерменије, креће са добровољцима војним аутобусом на фронт“, написала је Акопјан на фејсбуку.

12:37 08.10.2020

11:51 08.10.2020
11:20 08.10.2020

Разлог за смену Кјарамјана није наведен.

11:18 08.10.2020
08:37 08.10.2020

Председник Азербејџана Илхам Алијев затражио је од Јерменије да представи етапе повлачења снага из Нагорног Карабаха који ће одобрити представници Минске групе ОЕБС.

Алијев ово сматра основним условом за прекид ватре.

„Наша контраофанзива је била успешна. Успели смо да ослободимо део окупиране територије. Наш основни циљ је да повратимо територијалну целовитост Азербејџана“, рекао је Алијев.

07:58 08.10.2020

„У овом тренутку настављене су борбе у северном и јужном правцу (линији разграничења). Јединице настављају да контролишу ситуацију и гуше активности противника“, наводи се у саопштењу војске, објављеном на фејсбуку.

Како се наводи, током ноћи ситуација у зони ратних дејстава била је напета, на неким деловима је вршена размена ватре.

07:22 08.10.2020

Министарство одбране Азербејџана: Јерменска војска гранатирала села на линији разграничења у Карабаху

„Јерменске оружане снаге су гранатирале села Бардинског и Агџабединског подручја. Азербејџанска војска предузима адекватне мере. Јерменска војска отвара ватру на наша насеља“, саопштила је прес-служба азербејџанске војске.

07:21 08.10.2020

Оружане снаге Азербејџана извеле су ракетни напад на престоницу Карабаха – Степанакерт, саопштио је информациони центар јерменске Владе на фејсбуку.

Како јавља дописник Спутњика из престонице Карабаха, након гранатирања, град је делимично остао без струје. Види се дим како се подиже из правца трафостанице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала