У славу Тора и Одина: Пронађен викиншки храм стар више од једног миленијума /фото/

CC0 / / Уметнички приказ викинга на отвореном мору
Уметнички приказ викинга на отвореном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
У Норвешкој су откривени остаци 1.200 година старог паганског храма посвећеног старонордијским боговима Тору и Одину. Храм представља ретку реликвију викиншке религије, а саграђен је неколико векова пре него што је хришћанство тамо постало доминантно.

Археолози кажу да велика дрвена зграда - дугачка око 14 метара, широка 8 и висока до 12 метара - датира с краја осмог века и да се користила се за обожавање и приношење жртава боговима током летње и зимске равнодневнице.

Стара нордијска култура била је позната и век касније, након што су групе нордијских морнара и ратника познати као Викинзи почели да тргују и колонизују широм Европе.

Ово је први старонордијски храм пронађен у Норвешкој, рекао је археолог Серен Динхоф из Универзитетског музеја у Бергену.

Први пут смо пронашли једну од ових врло посебних, веома лепих зграда“, рекао је Динхоф за Лајв сајенс. „Знамо да су били у Шведској, а знамо их из Данске ... То показује да су постојали и у Норвешкој“

Нордијци су почели да граде ове велике „божје куће“, како их зову, у шестом веку. Куће богова биле су много сложеније од једноставних локалитета и често су биле отвореног типа.

Божје кућа

Археолози су прошлог месеца ископали темеље древне зграде у Осеу, приморском селу на западу Норвешке. Ископавања су открила трагове раних пољопривредних насеља насталих пре 2.000-2.500 година, рекао је Диинхоф.

Остаци божије куће у Осеу ​​потичу из каснијег доба, када је тим подручјем почела да доминира елитна група богатих породица - када су скандинавска друштва почела да комуницирају са слојевитијим друштвима Римског царства и германских племена северне Европе.

„Када је наступило ново социјално диференцирано друштво, у римско гвоздено доба, водеће породице су преузеле контролу над култом“, рекао је.

Нордијско религијско  обожавање постало је и организованије, а божје куће у Осеу ​​биле су обликоване као хришћанске базилике које су путници видели у јужним земљама, рекао је он.

Као резултат тога, стари нордијски храмови имали су препознатљиву високу кулу изнад косог крова, која је била копија кула ранохришћанских цркава, рекао је он.

Древно богослужење

Сврху локалитета открива и концентрација јама за кување у којима се припремала храна за верске гозбе, као и бројне кости - остаци жртвованих животиња.

Велики бели камен фалусиоидног облика, који представља мушки полни орган, такође је пронађен у близини пре неколико година и вероватно је био део старих нордијских ритуала плодности, рекао је Динхоф.

Церемоније су  се одржавале у божјој кући током важних фестивала у религијском календару, попут летњег и зимског солстиција - најкраће и најдуже ноћи у години.

Месо, пиће и понекад племенити метали попут злата били би понуђени дрвеним фигурицама унутар зграде, које су представљале старонорвешке богове - посебно бога рата Одина, бога олује Тора и бога плодности Фрејра. Како су богови могли само духовно да уживају у фестивалској храни и пићу, њихови поклоници су уживали у њима буквално. „Имали бисте добро расположење, пуно јела и пуно пића“, рекао је Динхоф. „Мислим да је то била добра забава“.

Стара нордијска религија потиснута је од 11. века, када су норвешки краљеви присилно наметнули хришћанску религију и срушили или спалили зграде попут божје куће у Осеу да би спровели богослужење у новим хришћанским црквама.

За сада нема доказа да је божја кућа у Осеу била део те чистке, рекао је Динхоф.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала