Лавров: Русија очекује строго испуњавање договора о Карабаху

© Фото : Министерство обороны Азербайджана / Уђи у базу фотографијаВојна техника коју су заробиле Оружане снаге Азербејџана током сукоба у Нагорно-Карабаху
Војна техника коју су заробиле Оружане снаге Азербејџана током сукоба у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија очекује да ће споразуми о Карабаху строго спроводити обе стране, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Очекујемо да ће се донете одлуке строго спроводити обе стране“, рекао је Лавров након разговора са јерменским министром спољних послова Зограбом Мнацакањаном у Москви.

Лавров је додао да је погрешно одлагати наставак политичког преговарачког процеса.

„Разменили смо мишљења о томе како кренути даље (након трилатералних консултација). То не значи да ће сва питања бити решена брзо и истовремено. Схватамо да је потребан процес, али сматрамо да је погрешно одлагати наставак политичког преговарачког процеса“, рекао је Лавров.

Он је додао да су га јерменске колеге обавестиле да ће се о наредним корацима разговарати на састанку јерменског министра спољних послова Зограба Мнацакањана са копредседавајућима Минске групе ОЕБС-а.

Лавров је истакао да Јерменија поново потврђује да се придржава споразума о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху.

„Јерменски министар и ја смо у уводним изјавама потврдили посвећеност споразуму који је овде постигнут у суботу. Тамо се јасно наводи да је неопходно одмах прекинути ватру у хуманитарне сврхе“, додао је руски министар.

Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Алијев: Московски договори о Карабаху одговарају интересима Бакуа

Министар је рекао да Русија очекује да ће у најскорије време бити прилика да се преокрене ситуација на терену у Карабаху и успостави примирје.

„Мислим да наша заједничка ноћна бдења, која су се завршила договором о веома важном документу, нису била узалудна, наши напори нису протраћени и да ћемо ипак моћи да преокренемо ситуацију на терену у најскорије време. У крајњем случају, и ми и супротстављене стране смо заинтересовани за то“, закључио је Лавров.

Лавров је додао и да је Турска подржала договоре постигнуте у Москви.

„Желео бих да нагласим да је (азербејџански председник Илхам) Алијев поздравио постизање московских споразума. Иначе, контактирао сам са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом и обавестио га да рачунамо на подршку нашим напорима, а у недељу смо још једном смо разговарали телефоном и тада је потврђена подршка московском документу“, навео је Лавров.

У петак 9. октобра у Москви су одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, на позив председника Русије Владимира Путина.

Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума. Између осталог, стране су објавиле о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала