Како су то успели: У „престоници“ короне на милијарду становника – 20 заражених

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Вирус короне под микроскопом
Вирус короне под микроскопом - Sputnik Србија
Пратите нас
Први случај новог вируса короне откривен је крајем прошле године у кинеској метрополи Вухан. Од тaда је у целом свету забележено скоро 38 милиона случаја заразе вирусом, а више од милион људи је умрло од последица вируса.

И док се велики део света бори са поновним буктањем вируса, Кина, земља са више од милијарду становника, бележи од 10 до 30 новозаражених на дневном нивоу. По укупном броју забележених случајева ковида-19 пала је на 49. место листе земаља у којима се вирус проширио, са укупно потврђених 85.578 случајева короне и 4.634 смртних случајева изазваних вирусом.

Како им успева да епидемију држе под контролом?

Убрзо по откривању вируса корона неколико милионских кинеских градова је изоловано и у њима је уведен полицијски час. Од тада је у потпуности прекинут сваки саобраћај с провинцијом Хубеј из које је вирус потекао.

У Вухану је јавни саобраћај у потпуности био заустављен, а кретање приватним возилима било је забрањено. Није радио ни метро, ни аеродром, ни железница. Све продавнице биле су затворене, осим оних које продају храну или лекове, а школе и универзитети су обуставили рад на 

Вирус корона – илустрација - Sputnik Србија
Докторка која је пребегла из Кине у Америку изнела нове доказе: Корона је оружје
неодређено време. Деца су наставу пратила путем телевизије.

Излазак из домова, у једном тренутку, грађанима је био омогућен само уколико одлазе у набавку намирница или по медицинску помоћ. Ношење заштитних маски и рукавица се подразумевало.

Све просторије, али и градске улице свакодневно су дезинфиковане.

Проблем недостатка лекара и болничких кревета

У једном тренутку у провонцији Хубеј није било довољно болничких кревета, нити лекара, те су кинеске власти поново предузеле драстичне мере. Лекари из целе земље су мобилисани и послати у жариште вируса – Вухан, а за само неколико дана изграђене су две монтажне болнице које су примиле неколико хиљада пацијената.

Након свих повучених потеза, Кина је забележила стагнацију заразе, али су се појављивали увезени случајеви вируса или асимптоматски носиоци короне.

У таквим ситуацијама кинеске власти тестирају цео град.

Тестирање свих становника у граду и карантин

У мају, само месец дана након укидања оштрих мера, због страха од појаве другог таласа, спроведено је тестирање скоро 10 милиона становника града Вухан. Тада је откривено 300 асимптоматских носилаца вируса, али вирус није забележен ни на једној тврдој површини.

Недавно је због откривена два случаја заразе уведен карантин у граду Руили на југозападу Кине. Становницима је забрањено кретање унутар и ван града. Објављено је и да је у плану тестирање свих становника.

И становници града Ђиндао биће тестирани током викенда, њих девет милиона. Како се наводи, у граду је забележено девет случаја заразе вирусом корона и то је разлог за узбуну у Кини.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала