Бугарска министарка енергетике: Нећемо одустати од нуклеарке „Белене“ и „Балканског тока“

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска нуклеарна електрана "Белене"
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска неће одустати од реализације нуклеарне електране „Белене“ и „Балканског тока“, изјавила је министарка енергетике те земље Теменужка Петкова за телевизијски калал „Нова“.
„Знате да је одлука да се иде у правцу изградње нуклеарне електране – одлука бугарског парламента“, рекла је она, одговарајући на питање водитеља да ли ће Софија постепено одустати од реализације пројекта.

Министарка је рекла да се наставља процедура одабира стратешког инвеститора, у којој учествују: руска компанија „Росатом“, француска компанија „Фраматом САС“, америчка „ГЕ Стим Пауер“, „Кинеска национална нуклеарна корпорација“ и „Корејска корпорација хидро и нуклеарне енергије“.

„Сада је процес успорен с обзиром на кризу са ковидом 19 и путних ограничења“, рекла је она.

Критике на рачун „Балканског тока“ и нуклеарке

Петкова је прокоментарисала и речи помоћника државног секретара САД Френсиса Фенона, који је оштро критиковао „Балкански ток“ и „Белене“ и оба пројекта повезао са руским интересима. Током састанка са дипломатом, она му је објаснила разлику између „Турског тока“ и „Балканског тока“, који се реализује на територији Бугарске и представља проширење система за пренос гаса од границе са Турском до границе са Србијом. Како је рекла, одлука о реализацији „Балканског тока“ донета је због тога што је Бугарска изгубила транзит гаса.

„Пројекат 'Балкански ток' се развија само на територији Бугарске и нема никакве везе са пројектом 'Турски ток'. Ако и постоји неко ко губи од 'Турског тока', то је Бугарска. Изгубили смо транзит гаса због Турске“, рекла је Петкова и додала је због тога што се догодило неопходно реализовати „Балкански ток“.
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија
Министарка енергетике Бугарске: Строго поштујемо процес реализације нуклеарке „Белене“

Према њеним речима, не би требало да буде санкција због „Балканског тока“, јер Бугарска реализује пројекат у складу са потребним захтевима.

Подсетимо, амерички дипломата је раније изјавио да је пројекат „Турски ток“ за Русију инструмент утицаја, а да је технологија изградње нуклеарне електране „Белене“ толико застарела да је ни сами Руси не користе.

С тим у вези, прошле недеље је Богомил Манчев, шеф невладине организације „Булатом“ која окупља експерте у области нуклеарне енергије, изјавио да је америчка критика нуклеарке „Белене“ била политички мотивисана. Он је подсетио да је 2012. године земља морала да прекине пројекат због притиска Сједињених Америчких Држава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала