Култура или трговина: Октобар ипак у знаку књиге, али и неслоге издавача

© Tanjug / OKSANA TOSKICСајам књига у Београду
Сајам књига у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
И овог октобра читаоци ће моћи да купе жељене књиге по нижим ценама, иако је Сајам књига у Београду одложен због пандемије. Током наредних петнаестак дана биће одржано чак неколико јесењих сајмова и фестивала књига. Тиме је октобарска традиција, ипак, сачувана — књиге су јефтиније, а издавачи несложни.

Своје сајмове књига организују издавачка кућа „Лагуна“ и књижарски ланац „Делфи“, као и „Вулкан издаваштво“, док Удружење професионалних издавача Србије (УПИС) припрема фестивал „Књига на Тргу“.

Сајамски попусти у књижарама

Читаоци ће од сутра до 1. новембра у „Делфи“ књижарама, али и онлајн, моћи да купују издања „Лагуне“ и других издавача уз попусте који су важили и током претходних година у време одржавања Сајма књига. Ова акција је, уједно, и најмасовнија, будући да окупља 90 домаћих издавача.

Ниже цене књига нуде и књижаре „Вулкан“, у периоду од 18. до 24. октобра, а „месец књиге“ је и у „Креативном центру“, који од 23. октобра до 2. новембра нуди погодности при куповини књига својим читаоцима. У великој књижари „Академија“ у центру Београда већ је у току акција „Наш сајам књига“, која до 31. октобра нуди више од 4.500 наслова уз сајамске попусте.

Манифестација „Књига на Тргу“, која је требало да буде одржана током предстојећег викенда, померена је за 24. и 25. октобар, због могућих лоших временских прилика. На њу су позвани сви издавачи, без обзира на то којем удружењу припадају.

Полице са књигама у библиотеци - Sputnik Србија
Дигитално представљање Србије на Сајму књига у Франкфурту

Издавачким кућама окупљеним око Удружења издавача и књижара Србије (УИКС) стигао је, међутим, допис с препоруком да не учествују на манифестацији на београдском Тргу републике, уз образложење да УИКС од организатора није добио „никакве званичне информације“ о тој манифестацији, нити је позван на консултације или договор у вези с фестивалом.

„Постављамо питање у ком погледу овакав дводневни фестивал може бити замена за Сајам књига, ако узмемо у обзир врло кратак период за припрему фестивала, безбедносне мере, непредвидивост временских прилика, као и укупну економску исплативост самог фестивала“, наведено је у допису Управног одбора УИКС-а.

Јединство прохујало с летом

Иначе, представници УПИС-а и УИКС-а су, заједно с представником самосталних издавача, упутили протеклог лета писмо Одбору Сајма књига у Београду, у којем су изнели јединствене захтеве и предлоге у вези с учешћем на тој манифестацији.

Тада су тражили да се, с обзиром на очекивано мању посету Сајму књига, као и на економску кризу која је погодила и издавачки сектор услед пандемије, смање цене закупа излагачког простора на Београдском сајму, као и цене улазница, а да се представници репрезентативних издавачких удружења укључе у Одбор Сајма књига.

Након саопштења да Сајма неће бити у октобру, уз најаву — дочекану скептицизмом већине издавача — да би он могао бити одржан у децембру, представници репрезентативних удружења почели су да размишљају о начинима да се ове јесени, ипак, сусретну са својим читаоцима.

Зашто је Београдски сајам књига највећи културни догађај у Србији

Почетна идеја је била да се током октобра одржи јединствени фестивал књиге, који би окупио како велике издаваче који имају своје ланце књижара, тако и мале издаваче којима је Сајам књига готово и једина могућност да представе своју годишњу продукцију.

Различите идеје, али и пословни интереси, резултирали су организовањем неколико сајмова и фестивала књига, на којима ће читаоцима, ипак, бити пружена могућност да дођу до жељених наслова по нижим ценама.

Култура у тржним центрима

Издавачка кућа „Вулкан“ најавила је сусрете читалаца с писцима у шопинг центру „Ушће“, док је „Лагуна“ снимила интервјуе са својим писцима и емитоваће их на својим интернет платформама. Ова издавачка кућа понудиће читаоцима могућност и да купе књиге које су аутори раније потписали.

Оно за шта ћемо овог октобра, ипак, бити ускраћени јесу књижевне трибине и дебате, тематске изложбе, гостовања иностраних аутора и преводилаца, промоције књига и други сусрети који омогућавају размену идеја и мишљења — свега онога што је, заправо, културна срж јединственог и незаменљивог празника читања — Сајма књига у Београду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала