Алијев: Нема доказа да Азербејџан користи плаћенике у Карабаху

© REUTERS / STRINGERОстатак гранате након гранатирања насеља у Нагорно-Карабаху
Остатак гранате након гранатирања насеља у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да ниједна земља није пружила доказе да Баку наводно ангажује плаћенике у сукобима у Нагорно-Карабаху.

Немамо плаћенике. То је наша званична изјава. Прошло је више од две недеље од почетка сукоба и ниједна земља нам није пружила никакве доказе о томе. Осим тога, то нам није потребно. Имамо војску од преко сто хиљада бораца. Све што данас радимо на бојном пољу сведочи да је наша армија способна да ослободи сопствене земље“, рекао је Алијев у интервјуу за телевизију „Франс 24“.

Учешће Турске у сукобу

Азербејџански председник додао је да Турска учествује у процесу о Карабаху само на политичком нивоу.

„Нема војног учешћа Турске. Ми користимо војну технику произведену у Турској, то је истина. Међутим, користимо и војну технику произведену у Русији, Израелу и другим земљама. За разлику од Јерменије која то добија бесплатно, ми купујемо војну опрему. Турска ни на који начин не учествује у процесу, осим на политичкој равни. Овде нема турских трупа“, нагласио је Алијев.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган: Турска не шаље сиријске борце у Нагорно-Карабах

Према његовим речима, на територији Азербејџана налазе се турски ловци Ф-16, али су они остали у земљи након заједничких војних вежби.

„Иначе, прошле године смо одржали десет заједничких војних вежби са Турском, укључујући вежбе ваздухопловних снага. Ове године, због пандемије, одржали смо само две вежбе. Десило се да је после војних вежби избио садашњи сукоб. Због тога смо одлучили да оставимо Ф-16 на земљи и они су на земљи, а не у ваздуху“, прецизирао је азербејџански лидер.

Примирје у Карабаху

Алијев је поновио да Баку поштује прекид ватре у Карабаху.

Упитан да ли се прекид ватре у Карабаху званично сматра неважећим, окончаним и отказаним, Алијев је рекао да то зависи од Јерменије.  

„Зависи од понашања Јерменије, јер ми увек остајемо посвећени својим обавезама. Као што је познато, предлог за прекид ватре на хуманитарној основи је дошао из Русије и ми смо га подржали, јер мислим да је била исправна одлука о размени тела погинулих војника и заробљеника и наставак активности за преговарачким столом. Декларација објављена у Москви заправо је предвиђала преговоре у оквиру основних принципа“, објаснио је он.

Према његовим речима, „након објаве о прекиду ватре, артиљеријско гранатирање са азербејџанске стране је прекинуто“.

Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Алијев прети: Прекинућемо дипломатске односе са сваком земљом која призна независност Карабаха!

„Друго, никада намерно не гађамо цивиле у градовима и селима на окупираним територијама. Наш циљ су били војни системи. Наши војни циљеви постављени су врло пажљиво. Тако да гађамо само циљеве који представљају претњу животима наших грађана и војника. Али, нажалост, Јермени користе тактику постављања војних система у градове у којима живе људи, а ми морамо да се бранимо. Међутим, након успостављања примирја поштовали смо га, али је Јерменија прекршила прекид ватре, па смо били приморани да одговоримо“, додао је Алијев.

Сукоб у Карабаху

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У Москви су 9. октобра, на позив председника Русије Владимира Путина, одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, који су трајали више од десет сати. Током преговора Јереван и Баку су договорили да се уведе прекид ватре од поднева 10. октобра, изврши размена ратних заробљеника тела погинулих и додатно договоре конкретне мере примирја. Међутим, већ у суботу стране су почеле да се међусобно оптужују за нарушавање примирја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала