„Непријатељски корак Хага“: Москва напушта трилатералне консултације о малезијском „боингу“

© Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаОлупина авиона Боинг 777 малезијске авиокомпаније који је летео на линији МХ17
Олупина авиона Боинг 777 малезијске авиокомпаније који је летео на линији МХ17 - Sputnik Србија
Пратите нас
Подношењем жалбе против Русије због катастрофе са малезијским „Боингом“ Европском суду за људска права, Хаг је предузео непријатељски корак, саопштило је руско Министарство иностраних послова и додало да стога Русија напушта трилатералне консултације о малезијском авиону, за шта је „у потпуности одговорна Холандија“.

Како је нагласило Министарство, тај поступак штети односима и противречи здравом разуму.

„Као што је познато, Холандија је у јулу поднела међудржавну жалбу против Русије Европском суду за људска права у вези са падом путничког авиона боинг-777 компаније 'Малезија ерлајнс'. Тај корак процењујемо као још један ударац на руско-холандске односе и као демонстрацију чврсте намере Хага да, упркос здравом разуму, настави неморални пут једностаног пребацивања одговорности на Русију за оно што се десило на небу изнад Донбасу“, саопштио је спољнополитички ресор.

Русија напушта трилатералне консултације

С тим у вези, МИП наводи да Русија сматра да је немогуће да настави са учешћем у консултацијама о паду малезијског авиона са Аустралијом и Холандијом.

Извештај холандске комисије о узроцима пада авиона Боинг 777 на линији МХ17 - Sputnik Србија
Русија о МХ17: Оптужбе Холандије ─ нови ударац односима двеју земаља

„Одговорност за неуспех консултација Русије, Холандије и Аустралије о катастрофи МХ17 у потпуности лежи на Хагу. На крају је Хаг изабрао другачији пут тиме што је поднео међудржавну жалбу против Русије, не дочекавши чак резултате прелазних консултација, а одржана су свега три круга. Такви непријатељски поступци Холандије лишавају смисла наставак трилатералних консултација и наше учешће у њима“, нагласило је Министарство.

Додаје се да је Москва спремна да сарађује са холандским надлежним органима у утврђивању разлога пада авиона, али у другим форматима.

Хаг жали због одлуке Москве

Шеф холандске дипломатије Стеф Блок изјавио је да Холандија жали због одлуке Русије да напусти трилатералне консултације о малезијском авиону, који се срушио у Донбасу у јулу 2014. године.

„Холандија дубоко жали због ове одлуке. Холандска влада би желела да нагласи да би заиста хтела да настави преговоре у циљу тражења решења, које би омогућило да се надокнади огромна патња и штета, нанета падом МХ17".

Пад авиона МХ17

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, са своје стране, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе. 

За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Раније је ова Међународна истражна група представила прелиминарне резултате истраге о паду авиона на лету МХ17 на истоку Украјине. Група тврди да је малезијски „боинг 777“ оборен ракетним системом „Бук“, који припада 53. ракетној бригади Војске Русије из Курска. Истражна група сматра да је „Бук“ довезен из Русије, а затим враћен. Москва категорички негира те оптужбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала