Члан експертског тима мандатара Кривокапића: Везе Србије и Црне Горе приоритет нове владе

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Спојене заставе Србије и Црне Горе
Спојене заставе Србије и Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Срећко Црногорац, члан експертског тима мандатара Здравка Кривокапића, изјавио је да везе Србије и Црне Горе морају бити приоритет нове владе у Подгорици.

„Везе две државе, које су у распону од економских до рођачких морају бити приоритет и верујем да ћемо наћи разумевање за то у Београду“, рекао је Црногорац.

Он је, коментаришући преговоре о новој влади, за Радио Београд оценио да ће она почивати на медитократским принципима, односно да ће све странке и коалиције које су учествовале у рушењу режима Мила Ђукановића пропорционално изборним резултатима партиципирати у власти.

„Мора се поштовати пропорционални принцип. Једино тако можемо да се носимо са кризом — од економске до епидемиолошке“, напоменуо је Црногорац и додао да једино кад је реч о најосетљивијим ресорима, као што су на пример финансије, треба тражити експертско решење.

Црногорац се осврнуо и на положај Срба у Црној Гори, оценивши да је у претходном периоду „заиста био лош“.

Здравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе. - Sputnik Србија
Кривокапић: Кад постанем премијер, прво зовем Вучића у Црну Гору

„Црна Гора је грађанска држава, а не држава било ког народа. Такво је и уставно решење и оно је, с обзиром на то какав је демографски састав — добро. У држави у којој нема већинског народа, у супротном би то био рецепт за уношење немира и недостатка друштвене кохезије. Што се тиче односа доскорашње власти према Србима, он је био лош, посебно по питању заступљености у државним органима и нова власт ће то променити. Нема никакве сумње да је било озбиљне, систематске дискриминације“, казао је члан експертског тима.

Истиче да предстоји и попис становништва, а као што је познато, „однос Срба и Црногораца је веома флуидан“, пренео је РТС.

Срећко Црногорац је поновио да је већ договорена измена Закона о слободи вероисповести, који је био окидач за литије и масовно окупљање грађана.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала