Карабах: Оборили смо два азербејџанска дрона

© REUTERS / STRINGERОстаци беспилотне летелице у предграђу Степанакерта у Нагорно-Карабаху
Остаци беспилотне летелице у предграђу Степанакерта у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Армија одбране непризнате Републике Нагорно-Карабах саопштила је да је уништила два дрона Оружаних снага Азербејџана.

„Упркос новом споразуму о хуманитарном прекиду ватре, током дана непријатељ је покушао да беспилотним летелицама наруши ваздушни простор Арцаха (Карабах). Системи ПВО Армије одбране, након што су приметили лет непријатељских беспилотних летелица, оборили су две“, наводи се у саопштењу на Фејсбуку.

Претходно је Министарство спољних послова Карабаха потврдило да је Степанакерт спреман да поштује примирје.

„Најоштрије осуђујемо грубо кршење споразума о хуманитарном примирју од стране Азербејџана, које је ступило на снагу у поноћ 18. октобра... Поновно потврђујемо своју посвећеност поштовању хуманитарног примирја, које може постати стварност само уколико Азербејџан буде приморан да испуни своје обавезе“, наводи се у саопштењу Министарства објављеном на Фејсбуку.

Степанакерт је назвао кораке Азербејџана „неодговорним и деструктивним“, истакавши да они сведоче о томе да „Азербејџан и Турска нису способни и не желе да испуњавају ни своје обавезе према међународним конвенцијама, ни договоре постигнуте уз посредовање копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а о прекиду ватре у хуманитарне сврхе“.

Раније је Министарство одбране Азербејџана саопштило да је уништена тактичка беспилотна летелица јерменских оружаних снага.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација. Лидери Русије, САД и Француске позвали су сукобљене стране да прекину борбена дејства и почну преговоре без предуслова.

Након тога су у Москви 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана који су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих.

Међутим, истог дана стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење примирја. Други покушај организовања хуманитарног прекида ватре покушан је у ноћи између 17. и 18. октобра, али већ неколико сати након што је примирје ступило на снагу, Јерменија и Азербејџан изјавили су да га друга страна није испоштовала.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала