Корона, а не кашњење „Турског тока“, одложила старт ТЕ ТО Панчево

© Sputnik / Александар МилачићИзливање камена темељца "ТЕ-ТО Панчево"
Изливање камена темељца ТЕ-ТО Панчево  - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија вируса корона одложила је почетак рада ТЕ ТО Панчево а не кашњење градње гасовода „Турски ток“ у Бугарској, кажу за Енергију Балкана у „Гаспром Енергохолдингу“, прецизирајући да су посвећени превазилажењу свих насталих потешкоћа и да намеравају да обезбеди пуштање електране у рад у првој половини 2021. године

Одлагање рокова за пуштање ТЕ-ТО Панчево у рад није на било који начин повезано са изградњом гасовода „Турски ток“ и проузроковано је објективним околностима – избијањем пандемије вируса корона, кажу у „Гаспром енергохолдингу Србија ТЕ ТО Панчево ЛЛЦ“ одговарајући на питања за „Енергије Балкана“ зашто је „Гаспром“ рок за почетак експлоатације ТЕ-ТО Панчево са краја ове године померио за 2021. годину и да ли је то повезано са са пуштањем у рад гасовода „Турски ток“ кроз Бугарску ка Србији.

Информација о одлагању старта ТЕ ТО Панчево наведена је, наиме, у проспекту „Гаспрома“ поводом издавања нове емисије европских обвезница. Првобитно је било планирано да термоелектрана буде отворена до краја 2020.

„Тренутно наше ћерке-компаније ’Гаспром енергохолдинг‘ и НИС граде електрану у Панчеву у Србији са пројектованим капацитетом од око 200 МВ. Очекујемо да ће електрана бити пуштена у рад 2021. годинеˮ, наведено је у проспекту „Гаспрома“.

Из „Гаспром енергохолдинга“ наводе да је затварање граница због пандемије изазвало потешкоће извођачу „Шангај електрик груп“ у погледу довођења неопходног броја монтера на градилиште, што је онемогућило реализацију низа планираних активности. А то је утицало на темпо реализације пројекта у Панчеву.

„У таквим условима, компаније ’Гаспром енергохолдинг‘, ’Гаспром енергохолдинг Србија д.о.о.‘ и ’Гаспром енергохолдинг Србија ТЕ-ТО Панчево д.о.о.‘ су предузеле све мере како би помогле у добијању дозвола за неопходне извођаче, за радове током полицијског часа и за добијање виза за раднике који су допутовали. Након две недеље карантина, пристигли радници су започели извођење радова”, наведено је у одговору.

Коментаришући да последице пандемије и даље негативно утичу на ток реализације пројекта, из ове руске компаније објашњавају: „Упркос сталној неизвесности у вези са даљим развојем епидемиолошке ситуације, компанија ’Гаспром енергохолдинг‘ је посвећена превазилажењу свих насталих потешкоћа и намерава да обезбеди пуштање ТЕ-ТО у рад у првој половини 2021. године”.

Одговарајући на питање о томе када се планира почетак најављене градње термоелектране у Крагујевцу одговарају да „Гаспром енергохолдинг“ и надаље планира да развија своју делатност у Републици Србији. За пројекат у граду Крагујевцу формирана је радна група заједно са Министарством енергетике, у току су активности на процени инвестиција овог пројекта, анализирају се неопходни услови за његову реализацију.”

„Гаспром енергохолдинг“ такође, разматра и друге пројекте на територији Републике Србије, укључујући изградњу термоелектрана које раде на гас и на обновљивим изворима енергије.

„Тренутно се спроводи процена перспективе ових пројеката и воде се преговори са потенцијалним партнерима. Компанија ће обавезно обавестити медије уколико се донесе одлука о почетку реализације било ког од пројеката који се разматрају”, обећавају из „Гаспром енергохолдинга“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала