Моја Русија: Град у који никад није крочила непријатељска чизма /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићТамбов — град богате историје
Тамбов — град богате историје - Sputnik Србија
Пратите нас
Тамбов — град богате историје. Основан је у 17. веку као град-тврђава за заштиту јужних граница Московске државе од Татара. Од изградње утврђења, 1636. године, ниједна непријатељска чизма овде никада није крочила. То је један од разлога зашто је Тамбов успео да сачува главно богатство — историјско и културно наслеђе.

Данас је то град од скоро 300 хиљада становника, који својим духом, атмосфером и шармом привлачи све већи број туриста.

Тамбовска област је чувена и по лепоти природе, а та регија је била и једна од главних житница Руске империје, одакле се жито чак и извозило у иностранство. У 20. веку овде је процветала индустрија, а овај крај је заузимао и прво место у свету по производњи дувана. Данас је то један од еколошки најчистијих руских региона.

Једна од главних знаменитости града — Споменик Тамбовском сељаку, посвећан је сељацима који су учествовали у Тамбовском устанку, једној од највећих и најорганизованијих народних побуна против бољшевичке власти током руског грађанског рата, 1920–1921.

Тамбовски сељак стоји бос на грумену своје земље, у рукама му је плуг, а на грудима — крст.

© Sputnik / Оливера икодиновићТамбов данас има скоро 300 хиљада становника и привлачи бројне туристе
Моја Русија: Град у који никад није крочила непријатељска чизма /видео/ - Sputnik Србија
Тамбов данас има скоро 300 хиљада становника и привлачи бројне туристе

Управо у овом граду је настао и марш „Опроштај Словенке“, инспирисан догађајима из Првог балканског рата. Компоновао га је трубач Василиј Агапкин, који је служио у Седмом коњичком пуку у Тамбову.

Марш „Опроштај Словенке“ први пут је изведен октобра 1912. године на перону железничке станице у Тамбову у част добровољаца који су одлазили на Балкан, а посвећен је словенским женама које су испраћале синове, мужеве и браћу у рат.

Марш је написан у Комуналној улици, данас пешачкој зони у срцу града. Називају је и „тамбовским Арбатом“, по московској улици која чува дух старих времена.

Омиљено место житеља Тамбова је живописна обала реке Цна, а у близини је и Споменик Сергеју Рахмањинову, великом руском пијанисти, диригенту и композитору. Аутор је Александар Рукавишњиков, чувени руски скулптор, који је аутор и Споменика Стефану Немањи у Београду.

Рахмањинов гледа ка реци, држећи десну руку на срцу, чиме исказује љубав према Тамбову и Тамбовском крају — месту где је стварао многа своја дела. Његов живот је био везан за овај крај Русије, пошто су му деда и отац били племићи у Тамбовској губернији.   

Дуж обале готово да на сваком кораку извирују куполе величанствених цркава.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПанорама Тамбова на разгледници из 1905 године.
Моја Русија: Град у који никад није крочила непријатељска чизма /видео/ - Sputnik Србија
Панорама Тамбова на разгледници из 1905 године.
Какве лепоте још скрива овај град и зашто је његов симбол „тамбовски вук“, а не медвед сазнаћете у новој епизоди „Моје Русије“.

Новинарка Спутњика Oливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала