Зашто је Стаљин пратио Орвела

© Sputnik / Владимир СударМурал Џорџа Орвела у центру Београда.
Мурал Џорџа Орвела у центру Београда. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Џорџ Орвел је био под совјетским надзором за време Грађанског рата у Шпанији, утврдио је историчар Џајлз Тремлет након проучавања архивских докумената. Енглески писац се борио на страни републиканаца, али се придружио левим снагама које су имале непријатељски однос према Јосифу Стаљину.

Пратили су и Орвелову жену која је, како се испоставило, варала супруга са његовим командиром. 

Године 1937. он је заједно са супругом Елин отишао на Пиринејско полуострво да се бори на страни републиканаца. Орвел је припадао табору левице, али је био одлучни противник стаљинизма.

Совјети га прогласили троцкистом

Дража Михајловић - Sputnik Србија
„Животињска фарма“ – улога Стаљина и Драже Михаиловића у Орвеловом ремек-делу

Заузврат, совјетске власти су овог писца класификовале као троцкисту, то јест, присталицу ставова које је пропагирао Лав Троцки, један од лидера раног СССР-а који је касније био жестока опозиција Јосифа Стаљина. 

Сам Орвел је окарактерисао себе као присталицу демократског социјализма и оштрог противника тоталитаризма.  

У својим делима он је изразио разочарaње чињеницом да након победе у Грађанском рату у Русији бољшевици, супротно својим обећањима, нису формирали бескласно друштво, већ нову владајућу класу која је била много безобзирнија и без принципа од претходне коју су збацили. Орвел је на СССР гледао очима револуционара који се разочарао у „плод“ револуције, а главни издајник и отелотворење зла био је Стаљин. 

Орвел је 1938. године написао књигу „Каталонији у част“ на основу свог учешћа у међусобном шпанском сукобу. Сада се испоставило да су током боравка у Барселони писац и његова супруга били под надзором. Историчар Џајлз Тремлет у току рада над књигом „Међународне бригаде: фашизам, слобода и Грађански рат у Шпанији“ открио је извештаје о поступцима пара који су се након рата чували у једној од московских архива. 

И Орвел и супруга под надзором 

„Ови папири су документовани докази да је не само Орвел, већ и његова супруга Елин била под строгим надзором“, изјавио је истраживач.

Они потврђују тезу коју је Орвел навео у делима „Каталонији у част“, „Животињска фарма“ и „1984“, да је Стаљин намеравао да трансформише комунизам из друштвеног и политичког идеала у тиранију коју води један човек“.

У Шпанији се Орвел борио у редовима милиције коју је формирала Радна партија марксистичког уједињења. Њени чланови су били антистаљинисти, међу њима је било много оних који су у унутарпартијској борби у СССР-у подржавали Троцког или Николаја Бухарина. У одређеном тренутку Грађанског рата испоставило се да су контрадикције између Радне партије марксистичког уједињења и стаљинистичких комуниста толико јаке да је то играло негативну улогу у њиховом заједничком обрачуну са војском генерала Франсиска Франка. 

Године 1937. НКУП је ухватио и убио вођу Радне партије марксистичког уједињења Андреу Нина. 

Извештаје о активностима припадника Радне партије марксистичког уједињења је састављала војна обавештајна служба међународних бригада, чијим је активностима, према Тремплету, координисала Коминтерна из Москве. У развоју Орвел је прошао као члан „енглеске групе“ Радне партије марксистичког уједињења која је наводну уграђена у мрежу сумњивих група које имају контакте са међународним бригадама. Заузврат, Елин је привукла пажњу јер када је Орвел био на Арагонском фронту, она је остала у Барселони где је радила за британску Независну радну партију која је била пријатељски настројена према Радној партији марксистичког уједињења. Према извештају написаном на немачком језику, супруга писца је била у љубавној вези са његовим командиром, Белгијанцем Џорџем Копом. 

„Они имају интимне односе. Зато му је у затвор слала храну, књиге, новине“, наведено је у извештају. 

Шпански борац 

Орвел је у рату провео нешто мање од шест месеци, а 20. маја 1937. године рањен је у грло франковским снајпером. Током лечења у болници писац је оболео од туберкулозе. То је недавно установила међународна група истраживача након испитивања трагова бактерија у његовом писму совјетском уреднику. 

Након што је  Радна партија марксистичког уједињења забрањена, супружницима је претило хапшење и хитно су напустили Шпанију. 

После њиховог одласка, суд у Барселони за шпијунажу и издају домовине изнео је следеће оптужбе против Џорџа и Елин: „Њихова преписка показује да су они подивљали троцкисти“. Такође су окривљени за учешће у активностима Радне партије марксистичког уједињења

Према речима Тремплета, Орвел није био упознат са тим како су убиства хиљаде свештеника од стране анархистичких савезника Радне партије марксистичког уједињења оштетили репутацију републиканаца, нити са тим колико су Франковим противницима биле потребне залихе оружја од Стаљина. 

„Орвел је био само војник на првој линији фронта. Није разумео да и Радна партија марксистичког уједињења, и њихови пријатељи анархисти штете борби против Франка“, констатовао је историчар. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала