Црногорски министар одбране: Сињајевини више штете наносе они који протестују, него војна вежба

© Фото : Јутјуб / Ministarstvo odbrane Crne GoreПредраг Бошковић, министар одбране Црне Горе
Предраг Бошковић, министар одбране Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Уништавању екологије на Сињајевини ће више допринети грађани који протестују, са сечом и паљењем дрва, него што ће Војска Црне Горе урадити за пет дана вежби, поручио је министар одбране Предраг Бошковић.

"Сигурно се нећемо сукобљавати са грађанима, јер оно што радимо је искључиво за добро свих. Ако желе, увек се можемо састати, укрстити аргументе и договорити се на бази чињеница. И да им покажемо да је ово што они раде на Сињајевини веће уништавање екологије, оволико посечених и запаљених дрва, него што ће Војска Црне Горе урадити у једном петодневном периоду", рекао је Бошковић у Дневнику ТВЦГ.

Бошковић је казао да је крајем септембра прошле године већ одржана војна вежба на Сињајевини и да тада није, како је рекао, било никаквих протеста.

"Све релевантне студије у Црној Гори и региону су потврдиле да овај тип војних вежби са овим наоружањем и овом муницијом не може да уруши или отежа било какву еколошку ситуацију на том локалитету", оценио је он.

Много већи војни капацитети не могу утицати на животну средину тог подручја, навео је Бошковић и подсетио да је Влада, на бази тог мишљења, донела одлуку о избору тог локалитета за војно стрелиште.

"И тада никаквог протеста није било, али сада су ствари другачије, умешала се политика", казао је он.

Министар одбране тврди да је немогуће такав тип војне вежбе изводити на локацијама у близини Никшића и код Бјелопавлића, као што је предлагао лидер ГП УРА Дритан Абазовић.

"Не знам да ли су они који су предлагали неке нове локалитете у претходних пар дана, уопште свјесни о чему говоре и на који начин, да ли су дезинформисани или су злонамерни у својим тврдњама", оценио је Бошковић.

Та војна вежба, како наглашава, није хир ни актуелног министра нити било кога из Војске Црне Горе, већ активност планирана пре више од годину. Битно је, каже, напоменути да је немогуће имати Војску Црне Горе без војно-стрелишног полигона на  територији државе.

"Искрено се надам да ће сви, без обзира на све политикантске тврдње, када сагледају аргументе увидети да је ово што је Војска Црне Горе урадила једино одрживо на дужи рок", рекао је Бошковић.

Он је одбацио тврдње да постоје било какве коруптивне радње у вези са Сињајевином. Војна вежба је, каже, већ почела припремним активностима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала