Како су се приштински политичари дочепали косовске земље за мале паре

Пратите нас
Бивши председник Одбора агенције за приватизацију на Косову и Метохији Бљерим Реџа тврди да је земљиште у власништву тзв. државе Косово готово бесплатно. Према наводима медија, приштински политичари куповали су земљиште по невероватно ниским ценама.

Према његовим наводима, пет хиљада хектара државног земљишта продато је за само један евро по ару агенцији за приватизацију на КиМ, а приватизација земљишта по веома ниској цени је управо и разлог за Реџину оставку.

„Пет хиљада хектара земље продато је за један евро по ару. Противио сам се овом процесу приватизације по овако ниској цени, док су ми чланови одбора рекли — да ли боли земља Косово? Ово је био један од разлога моје оставке“, изјавио је Реџа.

„Газета експрес“ пише да је, на основу пријаве имовине агенцији за борбу против корупције, један од приштинских званичника који је купио земљиште у процесу приватизације по овим ценама и бивши премијер Рамуш Харадинај.

Харадинај је пријавио посед брдског земљишта од 200 хектара купљен у приватизацији 2009. године у износу од 75 хиљада евра, што је 3 евра и 75 центи по ару.

Харадинај је своју имовину пријавио док је био премијер привремених институција у Приштини.

Остале некретнине које припадају лидеру АБК, укључују још 21,50 ари земљишта, 950 квадратних метара стамбених објеката, 800 квадратних метара породичних кућа и 213 квадратних метара станова.

Харадинај је у марту 2016. рекао да је земљиште од 200 хектара откупљено.

Откупили смо нашу земљу. Земљиште откупљено у процесу приватизације власништво је становника Глођана, брдовито земљиште, национализовано или одузето без икакве надокнаде од стране државе Србије. Заправо, то није хиљаду хектара, али је 200 хектара које смо купили уз све поступке и норме приватизације. Наравно, једини епилог узете имовине може бити њен повратак, а не куповина по други пут“, казао је Харадинај.

Осим њега, још један командант ОВК купио је земљиште од агенције за приватизацију на КиМ.

Реч је о Рамушевом рођаку Насиму Харадинају, који је у својој изјави о имовини открио да је 2004. године приватизацијом купио 220 хектара земље.

Насим Харадинај је ове хектаре земљишта приказао као део некретнина које вреде 3 милиона 300 хиљада евра, преноси „Газета експрес“.

Међутим, није познато да ли је то вредност по којој је Харадинај купио државно земљиште, или износ којим Насим Харадинај процењује целокупну имовину купљену 2004. године, преноси „Косово онлајн“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала