Изненадни скок: Кинези постали највећи инвеститори у Црној Гори

© AFP 2023 / STRСвежњеви јуана у банци у Кини
Свежњеви јуана у банци у Кини - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је постала највећи инвеститор у Црној Гори са 70 милиона евра директних инвестиција од почетка године до краја августа, показују подаци Централне банке Црне Горе. Пласман Кине на прво место изненађујући је, будући да ова земља у претходне две године није била ни у 50 највећих инвеститора.

Детаљнији подаци о улагањима из Кине проглашени су поверљивим у извештају о страним директним инвестицијама који је објавила Централна банка Црне Горе.

Укупне стране инвестиције за првих осам месеци 2020. износиле су 468 милиона евра, док су у истом периоду прошле године биле 515 милиона евра, пишу „Вијести“.

Кинеске инвестиције односиле су се на улагања у предузећа у Црној Гори или њихову куповину, куповину некретнина и такозвани интеркомпанијски дуг, односно фирме из Црне Горе су позајмљивале новац од компанија из Кине.

Реконструкција пруге Београд-Бар код Вреоца - Sputnik Србија
Пројекти за боље повезивање Црне Горе и Србије: Хоће ли ЕУ наставити где су стали Кинези

У прошлој години, као и у 2018, Кине није било на списку 50 држава које су појединачно наведене на списку земаља одакле су долазиле инвестиције.

У 2017. години Кина се налази на списку, али су стране директне инвестиције из највеће азијске земље износиле 676.000 евра.

Јавности нису познате веће кинеске инвестиције у Црној Гори, пишу „Вијести“, али би међу њима могла бити градња ветроелектрана на Можури код Улциња, које је посредно преко фирме са Малте купила кинеска компанија „Шангај електрик пауер“. За ауто-пут, који је инвестиција Црне Горе, кинеске компаније су главни извођач радова, а треба да почну и реконструкцију термоелектране у Пљевљима.

У овогодишњем извештају нема Малте, док је протеклих година била међу државама одакле су долазили значајни износи.

На другом месту по директним страним инвестицијама ове године је Италија са 43,3 милиона евра.

Из табела Централне банке познато је да је 7,9 милиона инвестирано кроз позајмице од италијанских компанија, док је преостали износ од око 35,4 милиона означено као „поверљиво“, а односе се на инвестиције у домаћа предузећа и банке као и у куповину некретнина. Ово је значајан раст инвестиција из Италије, јер су прошле године износиле свега 6,7 милиона евра.

Прва држава по инвестицијама из прошле године Русија, сада је на трећем месту.

За осам месеци ове године из Русије је стигло 42,5 милиона евра, од чега су позајмице од руских компанија 15 милиона, а и Руси су у куповину некретнина уложили 14,4 милиона. Преостали износ од око 13 милиона односи се на улагање у црногорске компаније и банке и повраћај домаћег капитала, али су те две суме проглашене поверљивим.

Четврта земља по инвестицијама у овој години је Швајцарска са 37,3 милиона евра. Позајмице од компанија из ове државе износе 30,2 милиона евра, из Швајцарске је стигло 4,6 милиона за некретнине, а улагање у домаћа предузећа и банке износи 2,5 милиона евра.

Изградња ауто-пута Бар-Бољаре, Црна Гора - Sputnik Србија
Медојевић: Постоји могућност да Кинези преузму власништво над ауто-путем и другом имовине Црне Горе

Следеће по инвестицијама су Сједињене Америчке Државе са 21,5 милиона евра, од којих је познато улагање од 18,5 милиона евра, док су „поверљива“ улагања од три милиона.

На шестом месту по износу улагања су Уједињени Арапски Емирати са 20,9 милиона.

Следе инвестиције из Немачке са 18,8 милиона, Холандије са 17,3 милиона, Србије са 13,4 милиона, Естоније 9,8 милиона...

Од укупног износа инвестиција, странци су у компаније и банке у Црној Гори инвестирали 86 милиона евра, док је у истом периоду прошле године та цифра била значајно већа 181 милион евра.

Странци су у куповину некретнина у Црној Гори ове године инвестирали 62,8 милиона евра, док су лани те трансакције вределе 108,7 милиона евра.

У току овог периода компаније из Црне Горе су од страних позајмиле 291 милион евра, што је значајно више од прошлогодишњих 210,6 милиона.

Одлив страних инвестиција, новац који су странци повукли из Црне Горе, за ових осам месеци био је 148,3 милиона евра, док је у истом периоду лани био 255,6 милиона евра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала